Sonja(s) blogg

Valfrihet

Idag finns det möjlighet för de som fått beviljad personlig assistans att välja om man vill ha en privat utförare eller om man vill att kommunen ska vara utförare. Ca hälften av alla som har personlig assistans i Vännäs har valt privat och hälften har valt kommunen som utförare. Möjligheten att välja har funnits under lång tid.

Om vi skulle göra en upphandling så betyder det att kommunens upphandlade alternativ blir en privat utförare. Alltså oberoende av om man väljer att inte ta ett aktivt val utan låter kommunen sköta det eller att man själv aktivt väljer vilket bolag som ska anlitas så blir det ett företag som finns på marknaden.

Alternativet att välja kommunen med de villkor för de anställda som kommunens avtal ger försvinner . Valfriheten begränsas till att det enbart finns privata alternativ att välja på.

Idag finns brukare som aktivt har tagit det beslutet att de vill ha kommunen för att de vet att det ger bättre villkor för de anställda. Ska de brukarna förvägras detta val?

Idag finns det alltså större valfrihet än vad det skulle bli om vi gjorde en upphandling och så vill vi att det ska fortsätta vara.

Upp till bevis alla privata företag. Se till att ni erbjuder så bra verksamhet att brukarna väljer er utan att vi ska via en upphandling tvinga alla till er.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Ett perfekt inlägg, Sonja, som på ett klart och övertygande sätt gör slut på privatiseringsivrarnas eviga tjat om valfrihet.

  2. Ulf Eriksson

    Hej Sonja
    Du skriver citat ”idag finns brukare som aktivt har tagit det beslutet att de vill ha kommunen för att de vet att det ger bättre villkor för de anställda”: Ska jag vara riktigt ärlig tror jag inte brukarnas val bygger de anställdas villkor i första hand utan valet handlar nog mer om kvalitet. Då handlar det om personligt bemötande, liten personalomsättning, personlig service och personkemin. Nu har 7 valt kommunen och 9 privata företag. Det tyder på att den kvaliteten/personalen finns hos både kommunen och de privata företagen.

    • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

      Jag har själv pratat med brukare som uttryckt att man gjort ett aktivt val och valt kommunen för att man vill inte ha ett privat företag med vinstintresse och de villkor som följer med det privata alternativet

  3. Katarina Hampusson

    Hej Sonja.
    Jag har full respekt för val som människor gör. När en del av motivet anges att personalen har bättre villkor och du använder det retoriskt blir jag intresserad. Samma lagstiftning gäller väl för arbetsmiljö, arbetstider och andra arbetsmarknadsregler? Privata arbetsgivare har väl i de allra flesta fall tecknat kollektivavtal och personalen kan vara fackligt ansluten? För externa aktörer inom vård/omsorg är väl kommunen tillsyningsman? Skulle vara bra om du kunde förklara skillnaden som gör att kommunen är en bättre arbetsgivare och erbjuder en bättre situation för de anställda?

    • Sonja Eriksson (inläggsförfattare)

      Det är riktigt att det är samma lagstiftning och de flesta har tecknat kollektivavtal dock inte alla. Men det innebär inte att det är samma villkor i kollektivavtalen. Det är skillnader tex att man blir timanställd istället för månadslön, det är skillnader i pensionsförmåner och uppsägningstider. Lönerna varierar, det finns de som betalar lika som kommunen men det finns också de som betalar sämre. Som kommun kan vi inte ställa krav på kollektivavtal vid en upphandling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.