Sonja(s) blogg

Ang artiklar i VK

Idag publiceras i VK ett debattinlägg skrivet av mig. Inlägget skickades in i måndags dvs flera dagar innan gårdagens artiklar och intervjuer gjordes och publicerades. Varför VK väljer att ringa upp mig på mitt arbete i Vindeln för en oförberedd intervju istället för att publicera artikeln vet jag inte. Många av de frågor som ställdes vid telefonintervjun besvaras av debattartikeln.

I telefonintervjun med mig säger de att föräldrarna släppt på all sekretess och att socialtjänsten därför borde svara på medias frågor. Föräldrarna skulle lika gärna själva kunna begära ut alla handlingar och lämna över till VK om de vill. Men man får då dra slutsatsen att av någon anledning har inte detta skett utan media har delgetts vissa uppgifter.

Det är också intressant att mycket av den information jag vet att biträdande socialchef lämnat till journalisten i enlighet med upphävande av sekretess inte kommit med i artikeln.

Är det inte lika viktigt att socialtjänsten får komma till tals lika förberedda och välformulerade som de enskilda? Varför är det inte intressant för media att redovisa och beskriva hur domslut ser ut samt hur vi ska hantera dessa? Hur vi enligt de lagar och riktlinjer som finns ska arbeta och om vi gjort det vi ska på ett rättssäkert sätt?

Jag tycker att det är mera intressant om vi arbetat rättssäkert än att plocka ut lösryckta bitar som inte ger en korrekt bild.

Det är mycket intressant att länets största tidning väljer att rapportera på detta svartvita sätt. Det är dock tyvärr inte första och knappast den sista gången som socialtjänsten angrips av media. Vi är trots allt ett tacksamt offer då vi väljer att skydda enskildas sekretess oavsett vilka uppgifter de lämnar om oss.

Precis som jag skriver i debattinlägget så kommer socialtjänsten aldrig att ha några djupare diskussioner gällande enskilda ärenden i media. Vi har särskilda myndigheter och instanser för objektiv granskning av socialtjänstens arbete och jag måste förlita mig på dessa. Vi välkomnar granskningar och räknar med att alla befogade anmälningar tas upp av dem och hanteras på ett rättssäkert sätt. All kritik som de sedan riktar mot oss tas emot med största respekt och allvar.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.