Sonja(s) blogg

Vi satsar på äldreomsorgen !

Idag ska vi justera protokollet från vård- och omsorgnämndens senaste möte där vi bla tog beslut om budget för 2016.

Jag är jätteglad att kunna konstatera att vi i denna budget har lyckats att tillskjuta pengar för att öka bemanning i äldreomsorgen. Det är inte helt lätt att sitta i budgetberedning och veta att vi har många behov som behöver tillgodoses, många verksamheter som man också vill prioritera men med en begränsad budget så måste man bestämma sig för vad man ska prioritera.

Detta år så var vi i budgetberedningen helt överens och också sedan i nämnden att vi måste öka bemanningen i äldreomsorgen. Det gäller både på våra särskilda boenden och i hemtjänsten.

Sedan tidigare har vi ett KF-beslut om att vi ska ta bort alla delade turen senast 2017 och nu tar vi ett steg i den riktningen. Vi tillskjuter 1,3 miljoner som ska användas för att avveckla delade turer i äldreomsorgen. Vi har även delade turer i handikappomsorgen men det blir en fråga för nästa års budget. Vi mäktade inte med det för 2016.

I och med detta så kommer vi att öka antalet personaltimmar så då har vi även sagt att den utökningen ska i första hand användas till att förbättra aktivering för de äldre. Det kan handla om många saker, inte bara utevistelse som det har blivit ett snett fokus på. När man följer debatten så får man en uppfattning om att bara alla våra äldre får komma ut varje dag så är det bra. Jag tycker att det är en respektlös debatt. Vi ska erbjuda aktiviteter utifrån varje persons behov och önskemål. Inte bara utevistelse. Det finns faktiskt äldre som inte vill vara ute, som inte heller var så mycket ute när de var friska, varför ska vi tvinga dessa?

Nej, vi ska vara lyhörda och lyssna på vad varje person vill och orkar när det gäller vilka aktiviteter som ska erbjudas.

Med den prioritering som vi gjort i 2016 års budget så kommer det att märkas i äldreomsorgen.

Vi utvecklar möjligheten till aktiviter, både i grupp och individuellt för våra äldre samt ger en bättre arbetsmiljö för vår personal med ökad bemanning.

 

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>