Sonja(s) blogg

Ökad bemanning i äldreomsorg

Idag har vi haft vård och omsorgsnämnd i Vännäs. En lite annorlunda nämnd. Istället för att bara sitta i ett sammanträdesrum så förla vi nämnden till Vännäsby Äldrecenter och gjorde där en rundvandring och fick berättat för oss hur de arbetar där. Bl a så berättades det om hur de jobbar med aktiviteter för de äldre, tex allt från enskilda stunder med någon inne på rummet till att åka på cafe eller till en ishockeymatch. Det känns väldigt bra att det fokus som vi i nämnden haft de senaste åren på att vi måste bli bättre på att erbjuda aktiviteter utifrån varje persons enskilda behov har fått genomslag. Tack för det.

Vi åt också lunch där, restaurangen serverar också mat till de barn som går på skolan intill. Idag var det spagetti med en sås som i första anblick såg ut som köttfärssås men som var vegetarisk. Jättegod mat och det tyckte nog barnen också med tanke på de som gick och hämtade mera. Tänker då på den diskussion som det har varit om en vegetarisk dag i skolan. Alla som är emot tanken på vegetarisk mat, ni missar något.

Vi hade också våra vanliga mötesförhandlingar. Där är det speciellt en punkt som jag vill berätta om. Vi tog beslut om hur vi ska använda de extra pengar som regeringen anslagit för att öka bemanning i äldreomsorgens särskilda boenden. Utifrån det besked vi fått så handlar det om 1,8 miljoner.

Vi kommer att fördela ut dem till alla arbetsgrupperna utifrån antal årsarbetare. Det blir en höjd grundbemanning men vi säger också att i största möjliga mån ska pengarna användas till att förbättra möjligheterna till aktivering av de äldre. Ytterligare ett tillfälle där vi i nämnden förstärker vikten av att ta individuell hänsyn till en bra dag för de som bor på våra särskilda boenden. Nu med en s-ledd regering som prioriterar vårt välfärdssystem så är det möjligt.

En socialdemokratisk ledd regering gör skillnad. Politik gör skillnad.