SSU:are i Västerbotten bloggar

Adjö Kent och (förhoppningsvis) betygssystemet

Av , , Bli först att kommentera 0

“Nu det finns ingen enkel väg tillbaka
Men Jag försöker ändå texta dig en sista gång
Vill bara säga att jag har vaknat nu
Att jag tror att vi kanske kan börja om på nytt”

Kent – den vänstra stranden

Kent – Sveriges största rockband – hade sin näst sista konsert i Norrland på Fjällräven Center i Örnsköldsvik förra veckan och tack vare en generös vän kunde jag vara där med ca 5000 andra sörjande fans i alla åldrar. Jag minns inte riktigt när jag började lyssna på Kent men jag är ganska säker på att det var pga av att min storebror lagt in dem på en blandskiva som han gett mig. Jag var som besatt men bodde i inlandet i ett hus som än idag inte har bredband och närmaste skivaffär låg väl en 10-20 mil bort. Till slut kom min födelsedag samt flertalet Kentskivor med lappen “för att du äntligen börjat lyssna på något bra” av min storebror. Poängen med den här nostalgitrippen är att Kent kom att definiera mina yngre tonår. Det fanns alltid en låt som jag kunde relatera till det jag gick igenom.

“Hur kan det spela någon roll
Framtiden är ändå utom räckhåll för oss”

Kent – generation ex

Nu går jag inte längre i skolan men jag tror inte att Kent spelat ut sin roll varken för mig eller för dem som går 7-9:an nu. Idag under lunchkampanjandet med SSU Västerbotten såg jag en gymnasieelev med Kents avskedsturne-tröja med vitt kors mot svart bakgrund. Det kanske blir svårare för de yngre att hitta Kent nu när de inte längre gör musik men jag önskar att alla över 13 år får höra låtar som “Längtan skala 3:1” och “Falska profeter”. Sen vill jag att de analyserar vad låtarna faktiskt betyder, vad de handlar om.

Kent har väldigt politiska texter och därför är det inte konstigt att bandet som betydde så mycket för mig under mina tonår, för mina tankar till hur det var på högstadiet och gymnasiet då, och hur det är nu. Jag är glad att jag gjort klart gymnasiet, inte för att jag slipper all känslomässig utveckling, utan främst för att dagens betygsystem suger. Jag förstår att det kanske låter drastiskt men jag som står i gränslandet mellan ung och gammal, främst engagerad i organisationer för och med unga ser att det finns en ökad stress och psykisk ohälsa bland unga som till mycket hög grad beror på ett oerhört svårt och krångligt betygssystem. Hur ska unga motiveras att plugga inför framtiden när det är näst intill omöjligt att få högre betyg?

”Det har hunnit bli oktober
nu fryser gräset & går av
& jag hatar allt
som böjs & går av”

Kent – Celsius

“En elev som exempelvis har A i fem delar av idrott och hälsa kan bara få D i slutbetyg om hen bara klarar godkänt, E, i orientering. Eleverna upplever att enstaka svaga prestationer avgör slutbetyget.”*

Var någonstans är det här rättvist, motiverande eller ens en korrekt avspegling av en elevs kunskaper?

I praktiken betyder det här att en dålig dag kan påverka hela ens betyg för året eller för en viss kurs. Det borde inte vara möjligt. När jag varit ute på gymnasieskolor i länet har jag inte pratat med en enda elev som tycker att betygssystemet är bra, utan ord som skit och ännu värre varit dominerande.

“Det är nämligen färre än 50 procent av lärarna som känner att kunskapskraven tydliga. Det handlar framförallt om tolkningen av värdeord som avgör vilket betygssteg eleven hamnar på. Eleverna verkar hålla med, eftersom färre elever tycker att det är tydligt vad som krävs för att få ett visst betyg i dag än tidigare.”**

Mer än hälften av alla lärare tycker att kriterierna för hur de ska sätta betyg är otydliga. Sedan 2011 är det alltså svårare att förstå hur en ska få det betyg en vill ha och det är dessutom svårt för lärarna att förstå om eleven gjort det som krävs för att få ett speciellt betyg. Vi är alltså inne på år 5 av ett dåligt system som eventuellt förhindrat eller till och med förstört unga människors framtid. Hur lång tid kommer det ta att förändra och reparera? Jag vill inte ens tänka på hur många unga som kan ha gått in i väggen pga det här. Inte heller tänker jag gå in på incitamenten nuvarande skolsystem ger skolor att sätta högre betyg eller friskolorna möjlighet att utestänga vissa elever för att öka sina medel/sin vinst.

“Så finns det någon mening i att säga förlåt
Finns det någon väg som leder oss hem”

kent - förlåtelsen

Jag är med i SSU och resterande socialdemokratiska organisationer för att jag tror att det går att förändra. All dålig politik går att förändra till någonting bättre, något som gynnar fler. Systemet är trögt och det är svårt att göra skillnad men tillsammans med andra som kämpar för samma sak så går det att använda de inom systemet tillgängliga medlen som finns för att göra det bättre än det är nu. Läs på, bli medlem, stå för det du tycker, gör skillnad och vet du, vi har ganska kul tillsammans också.

“Brinn hjärtat brinn
Du vet du kan förändra allting”

Kent – Kärleken väntar

/Jennie – ledamot i SSU Västerbottens styrelse

* citatet är taget från Sveriges radio

** citatet är taget från SVT

Alla Kent texter är tagna från kent.nu

Bli först att kommentera