En hälsofråga!

Under lördagen hölls ett intressant arrangemang på Strömpilen i Umeå under rubriken "Klimat, miljö och hälsa". Under två timmar fick forskare och riksdagspolitiker debattera, diskutera och besvara frågor kring utmaningarna inom hållbar utveckling och hur de påverkar vår vardag.

Jag hade sett annonseringen både på universitetet och i VK och var peppad. Nu blir det inte alltid som man tänker sig eftersom det visade sig att maken jobbade och mina barn hade helt andra önskemål än jag kring vår stadsutflykt… Efter bejublade skoinköp ("Cooooolt" sa sonen om sina nya skor och log med hela ansiktet!) och hamburgerlunch var det mammas tur att bestämma, och barnen satt verkligen stilla (ja) och lyssnade (nja) på miljödebatten sista halvtimmen som den pågick.

Mycket intressant upplägg tycker jag, det här med att tussa ihop forskare och politiker under välordnade former, och det jag hann höra var både bra och inspirerande. Synd bara att det inte blev så välbesökt. Det är nog helt enkelt inte tillräcklig genomströmning av folk i Strömpilsgallerian, Maxi-entrén kanske hade varit bättre (men trångt).

Precis i slutet av debatten konstaterade Annika Nordlund, forskare i psykologi, att "för välmåendet är det bra att leva som man lär." Ja, om man behöver ytterligare ett skäl än miljön för att göra hållbara val i livet så har man ju hälsoaspekten också!

 

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Katarina Hampusson

  Folkhälsoperspektivet och miljön är sammankopplade och det är väldigt bra att Centerpartiet uppmärksammar det. Fick häromdagen tag i en liten kokbok som Centerpartiet publicerat; ”Matpraktikan, recept för måltid och framtid”. Vi har redan börjat laga till av de goda recept från alla Sveriges län som boken innehåller (mumsigt!).

 2. Stina Jansson

  Svar till Katarina Hampusson (2010-04-18 09:08)
  Ja, den kopplingen finns på många plan. Dels när det gäller maten, själva välgärningen och det här med att leva som man lär, men också med avseende på utsläpp till miljön, resursutnyttjande och mycket annat.
  Vi har också ett ex av Matpraktikan, mycket trevlig!

 3. Margareta Vigren

  Kan det vara så att den naturkatastrof vi nu ser effekten av när det gäller flygkommunikationer i världen, kommer att lära oss att vi måste leva på ett annat sätt? Det är kanske inte en självklarhet att äta ”åksjuk” mat från hela världen! Nu blir lokal-odlat verkligen en ”äkta” slogan!

 4. Stina Jansson

  Svar till Margareta Vigren (2010-04-18 14:59)
  Naturligtvis visar den här transportkrisen hur beroende vi är av flyget och hur sårbart samhället är när det gäller naturkatastrofer. Det goda som kanske ändå kommer ut av detta är om människor ökar sitt användande av andra mötesforum än att det rent fysiska. Telefonmöten och videokonferenser kanske får ett stort uppsving efter detta? Liksom lokalproducerade varor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>