Två vägar inom miljöpolitiken

I valet i höst kan du välja mellan två gröna partier, två vägar inom miljöpolitiken.

Centerpartiet vill fasa ut de fossila bränslena i takt med att de förnybara alternativen ökar. Miljöpartiet vill höja bensinpriset med 2 kronor per liter, vilket innebär att ett genomsnittligt svenskt hushåll får ökade utgifter för bilen med mer än 2000 kronor per år. I praktiken blir det dock mer, inte minst för hushåll på landsbygden där många är beroende av två bilar och har längre körsträcka än de som bor i tätorten.

Dagens moderna samhälle är baserat på att vi kan resa och flytta på oss snabbt, enkelt och effektivt. Miljöpartiets politik med chockhöjd koldioxidskatt är ett dråpslag mot alla oss som är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop. 80 procent av våra resor består av att åka och handla, hämta och lämna på dagis eller skjutsa barnen på innebandyträning.

Centerpartiet är alliansens gröna röst, och vi vet att en smart omställning är möjlig. Sverige är efter fyra år med alliansregeringen en av de främsta länderna i världen när det gäller att minska utsläppen från nya bilar. Fyra av tio nya bilar som säljs är miljöbilar och antalet miljöbilar har ökat tolv gånger jämfört med 2005. Centern har även drivit miljöbilspremien, slopad fordonsskatt för miljöbilar, stöd till biogasmackar, och stora satsningar på att få fram nya miljövänliga drivmedel och elbilar. 

Det tror jag på för framtiden.