Stures Spalt

Är tidningsdöden betydelselös?

Ett årsskifte ger en märklig känsla. Det är både inspirerande och ödesmättat. Möjligen har den dominerande känslan med vilken fas man själv är i livet. Perspektiven är med automatik en aning annorlunda om man är 18 eller 80. Och är man som mig medelålders så ger årsskiftet en känsla av både och.

För varje generation som kommer blir årsskiftet en aning mindre ödesmättade. Med stigande medelålder ges nya möjligheter med våra liv. Vi kommer att hinna uträtta och uppleva så mycket mer. Det borde också ge våra ungdomar ett större lugn. Brådskan med karriär blir inte densamma om man faktiskt utan bekymmer hinner med två stycken.
När medellivslängden så småningom närmar sig 100 verkar det onaturligt att planera för en pension vid 65. En pensionsålder som dessutom sattes på grund av många tunga och slitsamma yrken. Idag får man känslan av att folk slits ned av andra skäl som inte alltid är kopplade till ålder.
Ett längre tidsperspektiv ger helt enkelt nya möjligheter.  
Ett längre yrkesliv, som förhoppningsvis innehåller flera utmaningar, torde exempelvis främja jämställdheten. Tiden kopplat till barnens småskoleålder blir relativt sett ett allt mindre karriärmässigt bekymmer. Ett längre yrkesliv kan bidra till att balansen i yrkeslivet blir bättre.
Den snabba tekniska och demografiska utvecklingen förändrar livsmönster. Det påverkar alla. Inte minst oss som lever i mediebranschen. Ett problem för oss som lever mitt i förändringens centrum är de bilder som finns med oss från vår uppväxt och miljö. Vi hittar inte svaren där utan måste förlita oss på små tendenser i nuet och utgå från de kärnvärden vi erbjuder.
På Västerbottens-Kuriren är ett av våra kärnvärden den lokala journalistiken och opinionsbildningen. Historiskt har den allenarådande distributionskanalen varit tidning men så kommer framtiden inte att se ut. Den tekniska utvecklingens möjligheter i kombination med den demografiska utvecklingens krav innebär förändringar för vår del.
Jag har skrivit många inlägg på detta tema och blev glad när vår debattredaktör Mats Olofsson för någon vecka sedan kom med en artikel från ansedda The Economist. För även om våra egna bilder från uppväxten kan lura oss så finns det lärdom att dra av historien. I artikeln redogörs för tiden då telegrafen kom till USA och den rädsla som fanns på tidningarna. Parallellerna till dagens diskussioner om Internets påverkan är påfallande och artikelförfattarens slutsats ack så viktig. Fritt översatt lyder den:
”Internet kanske dödar tidningen, men är det säkert att det har någon betydelse. För samhället är det avgörande att människorna har tillgång till nyheter, inte att det måste distribueras genom något särskilt medium. Och ju snabbare det går desto bättre för konsumenten.”
Själv tror jag att tidningen kommer att överleva även detta teknikskifte. Dess ställning blir dock inte lika dominerande de kommande 100 åren på grund av påverkan från både livsstil och teknikförändringarna.
 Därför inleder vi 2010 med flera viktiga framtidsprojekt som ska förbereda Västerbottens-Kuriren för framtiden. Och det är verkligen inte ödesmättat utan 100-procentigt inspirerande. För oss på Västerbottens-Kuriren kommer nyhetsförmedlingen, journalistiken och opinionsbildningen fortsatt att vara helt central – oavsett distributionsform.
 
Trevlig helg!
Sture Bergman
Chefredaktör och ansvarig utgivare.
P.S. Hela Economistartikeln hittar ni via länken: http://www.economist.com/businessfinance/displaystory.cfm?story_id=15108618. D.S

En kommentar

  1. Tomas Fischer

    Tidningsdöden kommer att bli obarmhärtig även på Internet om inte Sveriges journalister börjar intressera sig för fakta och sanning. Då krävs dock att man lämnar den politiskt korrekta agenda som styr allt som produceras idag och börjar ställa de frågor som jag och många med mig aldrig ser varken i nyheter eller i fördjupande politisk debatt. Dagens mediakonsumenter har helt andra krav än vad dagens press kan åstadkomma. Fria ocensurerade nyheter återfinns på Internet framtagna av initierade människor som inte har något intresse av att lägga dimridåer över sanningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.