Styrketräning

Det blir aldrig lättare, man blir bara starkare!

Vad är Antioxidanter – egentligen?

Vitaminer och mineraler måste vi ha för att hålla oss pigga och friska. Men varför de är så nödvändiga, ja rent av livsviktiga, tänker vi kanske inte på, när vi av gammal vana lägger en tomatklyfta bredvid den stekta falukorven.

Vitaminer och mineraler är kroppens eget ”rostskydd”. För liksom en bil som inte behandlas, så ”rostar” kroppens celler utan de här ämnena. De skyddar oss mot något som kallas fria radikaler och som – om de får härja fritt – angriper kroppens celler så att de härsknar och dör. Och då kommer sjukdomarna.

Vitaminerna och mineralerna bildar tillsammans ett ”pansar”, ett skal, runt varje cell så att de fria radikalerna inte kan skada dem. Allra viktigast för cellernas skydd är de speciella vitaminer och mineraler som med ett gemensamt namn kallas antioxidanter.
Dit hör vitaminerna A, C och E och betakaroten (som det finns massor av i morötter). Mineraler, som selen, zink, mangan och koppar är nödvändiga för att kroppen själv ska kunna bilda antioxidativa enzymer som sedan förstör de fria radikalerna.

Antioxidanter och kosttillskott nödvändigt

Allt det här måste vi få i oss utifrån, genom maten. Grönsaker, färsk frukt, rotfruker, fullkornsprodukter och fisk fullständigt kryllar av vitaminer och mineraler. Tyvärr försvinner en del av de nyttiga ämnena genom olika tillsatser, raffinering och bearbetning.

Det kan därför vara skäl att, åtminstone under vinterhalvåret, ta en antioxidanttablett som kosttillskott för att hålla kroppens depåer fyllda. Antioxidanter – ordet kanske känns lite svårt att uttala. Men det är lika bra att man lär sig det en gång för alla, för antioxidanterna har kommit för att stanna. Både som förebyggande och som botande behandling. Och här är skolmedicinen och den kompletterande medicinen för en gångs skull helt överens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.