Nyår

Såhär knyter du din fluga till nyårsafton!

Av , , Bli först att kommentera 2

Är du osäker på hur du knyter din fluga till nyår?!

Aa, men dåså! Kolla in denna tutorial!

https://www.youtube.com/watch?v=GCFZuQQEIIc 

Bli först att kommentera
Halsduk

Såhär knyter du halsduken allra snyggast!

Av , , Bli först att kommentera 0

Vi är mitt i det som i klädesbranschen kalla AW16. Nej, det handlar inte om någon pågående ”After Work”, utan det handlar om säsongen Autumn-Winter 2016. Vilket innebär de kanske allra mest intressanta årstiderna, åtminstone rent klädmässigt och sartoriellt sett.

 

Hösten och vintern betyder ‘lager på lager’ och diverse accessoarer. Höstens och vinterns kanske mest efterlängtade och mest sofistikerade accessoar är halsduken, i alla fall i mitt tycke.
Halsduken fyller dels ett praktiskt och funktionellt syfte i att värma oss runt halsen och om bröstet, men även ett estetiskt syfte eftersom en halsduk i en färg som smälter in med den övriga outfitten (jag gillar murriga och jordiga färger) och en snygg halsduksknut är oerhört snyggt. Halsduk

Hur man knyter halsduken är såklart upp till en själv, så i det här inlägget kommer jag att berätta vilka mina favoritknutar är, när jag använder mig av dem och varför jag använder mig av dem just då.

 

 • När det är sensommar eller tidig höst och svalt ute (5-10 grader), men att solen ändå värmer en aning när den är framme föredrar jag att ha rocken uppknäppt och att låta
  halsduken endast ligga runt nacken och hänga fritt framför kroppen. Eventuellt slänga upp ena änden av halsduken över den bortre axeln. Det ser väldigt elegant, men ändå avslappnat ut. På det här sättet fyller halsduken ingen större praktisk funktion. Det är bara jäkligt snyggt!

 

 • Enkelknut
  En snygg enkelknut runt halsen. Tidlöst!

  När temperaturen ligger just ovanför nollan (0-5 grader) låter jag halsduken ligga på samma sätt som på föregående punkt men med skillnaden att jag gör en enkel knut framför kroppen.
  Änden som jag sedan lyfter upp mot hakan för att dra åt knuten med, vecklar jag ut åt sidorna för att den ska bli bredare innan jag låter den hänga innanför den stängda rocken. Ju kallare och ju närmare nollan vi är, ju högre upp mot halsen har jag knuten.
  Alltså, är det runt 5 grader och soligt har jag i höjd med bröstkorgen. Är det å andra sidan 0 grader och molnigt har jag dragit upp knuten till halsen för att det ska värma däruppe lite mer.

 • Flätknuten
  Den här knuten tycker jag är snygg samtidigt som den värmer runt halsen.

  Har vi kommit under ”nollan” och ligger på ungefär 0 till minus 10 grader brukar jag köra den halsduksknut som är min personliga favorit rent estetiskt och förmodligen näst bäst ur ett praktiskt perspektiv.
  Man börjar med att hålla i halsduken med båda händerna framför sig, sedan korsar man de båda ändarna bakom nacken så att båda kommer fram igen framför kroppen.
  Sedan sticker man ner den högra änden under det understa varvet av halsduk på framsidan, knuten är sedan färdig när man stuckit ner den vänstra änden mellan högra änden och det understa varvet av halsduken på framsidan. Den påminner om en fläta och är förhållandevis tät runt halsen.

 • Enligt mig gör den här knuten sig allra bäst när det är ordentligt kallt ute.
  Enligt mig gör den här knuten sig allra bäst när det är ordentligt kallt ute.

  Slutligen har vi den halsduksknut jag allt som oftast använder mig av när det är som kallast ute, alltså ungefär 10 minus eller kallare. Den är tät mot halsen, förmodligen bäst ur ett praktiskt värmande perspektiv och enligt mig den näst snyggaste på min lilla lista.
  Du knyter den genom att först hålla halsduken framför dig, sen lägger du halsduken mot adamsäpplet ungefär, sen korsar du de båda ändarna över nacken så att de kommer fram igen över varsin axel.
  Därefter drar du lite lätt i ändarna för att halsduken ska sitta tillräckligt tätt mot halsen. Sen gör du en enkelknut med ändarna och vecklar ut den änden du drar uppåt när du drar åt knuten.
  Jag har alltså valt att göra den här knuten under det övre varvet av halsduken och har tyckt att det blir både varmt och snyggt. Eftersom de båda ändarna hänger i ytan mellan slagen som annars är öppen för väder och vind, hjälper de också till att värma en aning eftersom den ytan blir mer stängd.

I alla ovan nämnda knutar bör man sträva efter att hela tiden veckla ut halsduken på bredden på så många ställen som möjligt för att den ska värma så stor del av halsen som möjligt. Extra viktigt blir det förstås ju kallare det är ute. Angående längden på halsduken så förespråkar jag att de ska vara så långa att de lösa ändarna som hänger löst efter att knuten är färdigknuten, når en bra bit ner över låren. Gärna ända ner till knäna. Det är riktigt snyggt när delar av halsduken syns lite grann just under en ”peacoat”. De flesta halsdukar brukar vara cirka 180 cm långa. Jag personligen förespråkar att längden ska nå en bit över 200 cm för att det ska bli så snyggt som möjligt när man knutit halsduken.

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Bli först att kommentera
Trampa i kavaj

Detta evenemang vill du inte missa.

Av , , 8 kommentarer 4

Lördagen den 15:e oktober arrangerar SuitUpNorrland tillsammans med Kaffevagnen Uno evenemanget ”Trampa i kavaj”.

Temat är herrkläder och herrstil. Det hela går ut på att man klär sig i kostym eller originell kavaj, möter upp en grupp likasinnade och välklädda personer på Renmarkstorget i centrala Umeå klockan 12.30 och därefter tillsammans i ett lugnt och sansat tempo cyklar en på förhand bestämd rutt där Kaffevagnen Uno åker före cyklisterna och visar vägen.Under cykelturen kommer det sedan att göras lite olika stopp med kaffeservering hos diverse lokala företag som kommer att sponsra med lukrativa priser. Dessa priser kommer sedan att lottas ut efter cyklingen.De sponsrande företagen presenteras på Facebook-evenemangets sida under veckan.


Vi beräknar att cykelturen kommer att ta 45-60 minuter. De sponsrande företagen ger alla deltagande cyklister fina erbjudanden fram till och med söndag den 23:e oktober.
Anmälan är bindande och görs absolut senast på plats på Renmarkstorget via mail till suitupnorrland@gmail.com
I mailet skriver man sitt namn, sitt telefonnummer och sin mailadress. Detta kommer sedan att skickas till företagen som har sponsrat evenemanget för att de ska veta vilka som har deltagit i cyklingen och därmed har rätt till erbjudandena.

Den enda klädkoden som gäller för evenemanget är att det ska vara uppklätt och välklätt.
Här kommer några förslag på vad det skulle kunna innebära:
- kostym (med eller utan kostymväst) eller kavaj och udda byxa.
- skjorta eller polotröja.
- slips eller fluga och eventuell bröstnäsduk
- accesoarer som hattar, hängslen, scarfs, armbandsur och fickur, monoklar och cigarrer
- Skor som Chelsea boots, loafers, Oxfords eller andra stilrena skor.

För att delta i utlottningen av priser ska man alltså ha anmält sig innan vi startar cyklingen och ha deltagit i cyklingen. Det är okej att ansluta till cyklingen under ruttens gång om man inte kan eller hinner till 12.30, sålänge man är anmäld innan.

Ta tillfället i akt att klä upp dig, att vara med i utlottningen av fina priser och att nätverka med andra Ume-bor med intresse för herrstil och herrkläder!
Sprid gärna evenemanget!

Ha det fint och SuitUp!

8 kommentarer

Såhär såg frisyren ut innan besöket hos Art by Wixners. Hur den såg ut efteråt?

Av , , Bli först att kommentera 2

DSC_2697

I fredags morse (23/9) var jag och besökte Art by Wixners för att få mig en ny frisyr. En tid var bokad med tredje generationens ägare av salongen, nämligen Jonas Wixner. Det var första gången jag gick till honom. Att döma av delar av hans CV såsom:

 • En av fyra nominerade till årets frisör i Sverige 2014.
 • Ambassadör för Intercoiffures program ”Education for Life”.
 • Utbildare av andra frisörer i Sverige som sax- & klipptekniker.

var jag på förväg helt övertygad om att jag skulle gå därifrån med ett tillfredsställande resultat. Mitt hår blir oerhört tjockt när jag inte har klippt mig på 3-4 veckor, nu hade mitt hår inte sett saxen på 5-6 veckor, så Jonas hade verkligen en ordentlig Ryamatta att jobba sig igenom. Det jag hade klart för mig innan var att jag vill ha kortare hår på sidorna och lite längre mitt på huvudet, med en successiv övergång från det korta på sidorna till det långa på huvudet. Det var preferenserna jag gav Jonas att utgå ifrån när han konsulterade om vad som skulle passa mig och min ansiktsform.

 

Jonas Wixners kommentar om klippningen:
 - När det gäller klippningen så var det mycket volym på sidorna just över kronpartiet, och där ska det vara kortast för att få bäst form och formen vi skapade efter var en maskulin rak form.
Sen ville vi bygga upp lite volym uppe på hjässan och skapa en frisyr med många variationer så att håret kan ligga åt sidan, snett bakåt, bakåt och framåt, allt för att man ej ska bli så less på frisyren om man har samma varje dag.
Min övertygelse om ett tillfredsställande resultat, som jag på förväg hade slog sedermera också in.
Såhär blev nämligen resultatet:
DSC_2707

Den nya frisyren får ett léende och tummen upp!

DSC_2714

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill ni boka en tid hos Art By Wixners når ni dem på telefonnumret 090-77 23 16

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Bli först att kommentera

Trampa i kavaj lördag 15:e oktober

Av , , Bli först att kommentera 1

Lördagen den 15:e oktober arrangerar SuitUpNorrland tillsammans med Kaffevagnen Uno evenemanget ”Trampa i kavaj”.

Temat är herrkläder och herrstil. Det hela går ut på att man klär sig i kostym eller orginell kavaj, möter upp en grupp likasinnade och välklädda herrar på Renmarkstorget i centrala Umeå klockan 12.30 och därefter tillsammans i ett lugnt och sansat tempo cyklar en på förhand bestämd rutt där Kaffevagnen Uno åker före cyklisterna och visar vägen. Vilken cykel ni väljer att cykla med är helt struntsamma, fokus är som sagt på klädseln.
Under cykelturen kommer det sedan att göras lite olika stopp med kaffeservering hos diverse lokala företag som kommer att sponsra med lukrativa priser. Dessa priser kommer sedan att lottas ut efter cyklingen.

Vi beräknar att cykelturen kommer att ta 45-60 minuter. De sponsrande företagen ger alla deltagande cyklister fina erbjudanden fram till och med söndag den 23:e oktober.
Anmälan är bindande och görs absolut senast på plats på Renmarkstorget via mail till suitupnorrland@gmail.com
I mailet skriver man sitt namn, sitt telefonnummer och sin mailadress. Detta kommer sedan att skickas till företagen som har sponsrat evenemanget för att de ska veta vilka som har deltagit i cyklingen och därmed har rätt till erbjudandena.

Förslag på vad man kan komma klädd i till evenemanget:
- kostym (med eller utan kostymväst) eller kavaj och udda byxa.
- skjorta eller polotröja,
- slips eller fluga och eventuell bröstnäsduk
- accesoarer som hängslen, armbandsur, monoklar och cigarrer
- Skor som Chelsea boots, loafers, Oxfords eller andra stilrena skor.

För att delta i utlottningen av priser ska man alltså ha anmält sig innan vi startar cyklingen och ha deltagit i cyklingen. Det är okej att ansluta till cyklingen under ruttens gång om man inte kan eller hinner till 12.30, sålänge man är anmäld innan.

Ta tillfället i akt att klä upp dig, att vara med i utlottningen av fina priser och att nätverka med andra Ume-bor med intresse för herrstil och herrkläder!
Gå gärna med i evenemanget på Facebook och dela det vidare!

 

 

Bli först att kommentera

Vad tusan gör vi detta för?

Av , , Bli först att kommentera 1

Vilka är vi och varför gör vi det här?

Med inspiration från det sartoriella Italien och med Norrland som bas delar vi med oss av våra upplevelser, tankar och synsätt på herrkläder, stil och elegans ur lite olika perspektiv. Vi är idag hemmahörande i ’Björkarnas stad’ Umeå och har de senaste åren inspirerat varandra till att klä oss väl och uppmärksammat varandra på detaljer i klädstilar och outfits som är såväl olika praktiska, som olika tilltalande rent estetiskt.DSC0016-300x200

Genom ett ständigt sug efter att lära oss nya saker och genom att hela tiden hålla oss pålästa om det som är mest aktuellt för tillfället, men framförallt vad som är mest hållbart i längden tillägnar vi oss den kunskap som krävs för att regelbundet kunna dela med oss av relevant och givande läsning samt inspiration till er. Det vi skriver är inga kandidatuppsatser och vi har heller inga akademiska ambitioner. Därför lämnar vi alla källor därhän samtidigt som vi på förhand vill förtydliga att vi ser våra personliga preferenser som föränderliga över tid, vilket kan ge till följd att vi tycker en sak en gång och en annan sak en annan gång.

 

Kan man låta den bakre delen av slipsen vara längre än den främre?
Kan man låta den bakre delen av slipsen vara längre än den främre?

Vi upplever och tror att gemene man inte vågar ”klä upp” sig i den grad denne egentligen skulle önska. Det är lite iögonfallande med en person som till exempel bär en kavaj när denne fikar på stan med en vän, när denne ser en film på bio eller i viss mån till och med när denne är på fest en lördagskväll. I viss mån i lite olika grad beroende på var man befinner sig, men visst är det så?! Så tycker inte vi att det ska vara.

Dessutom går det inte att komma ifrån att man, medvetet eller omedvetet, förknippar vissa klädstilar med en viss typ av personlighet eller människor. Vi vill försöka nagga lite på tankesättet att en välklädd man per automatik är en viss personlighet. Att man åtminstone inte medvetet ska tänka att ’den här personen är si eller så’.

Det går heller inte komma ifrån att vi här uppe i Sverige har ett något annorlunda klimat i jämförelse med resten av Europa och världen. Detta ger till följd, upplever vi, att många här uppe prioriterar funktionaliteten i sin klädsel på bekostnad av det som är mer estetiskt tilltalande i lite väl hög utsträckning när det blir lite kallare. Vi låter med andra ord vår stilfrekvens sjunka, i takt med sjunkande temperaturer.

Syftet med det vi skriver och publicerar är inte att alla ska fredagsmysa i kostymen eller gå i en trenchcoat i 35 minusgrader. Vi vill snarare inspirera till att man i högre grad än nu ska våga klä upp sig genom att vi delar med oss av våra upplevelser, tankar och synsätt på herrkläder stil och elegans ur olika perspektiv. Det kommer att vara såväl seriöst som ironiskt mot oss själva och andra, men även en del beröm och sågningar.

Hur klär man sig elegant på vintern utan att frysa?
Hur klär man sig elegant på vintern utan att frysa?

Bilderna vi delar med oss av, främst på Instagram handlar om att ge inspiration. Det rör sig inte på något sätt om några stylingtips! Folk uppskattar uppenbarligen det sätt, på vilket vi försöker inspirera. I dagsläget har vi ungefär 13.000 personer som följer det vi lägger upp på Instagram.
Stylingtips som jag berörde tidigare kommer vi å andra sidan att kunna erbjuda längre fram. Undrar ni vilken kavaj ni kan använda vid de allra flesta tillfällena, vilken slipsknut som passar bäst till skjortan ni har hängandes hemma i garderoben, vilka skor som passar till den ljusa sommarkostymen eller vilka outfits ni kan sätta ihop med olika kläder så kommer ni kunna ta hjälp av oss. Så håll utkik!

Genom allt detta hoppas vi sprida medvetenheten om vad det innebär att klä upp sig, att få gemene man att börja reflektera över sina klädval och få fler att våga klä upp sig. Det vi delar med oss av rör sig inte på något sätt om rätt och fel utan handlar snarare om våra tolkningar och det finns med största säkerhet undantag som bekräftar regeln i allt vi skriver.

Hur som helst, hoppas ni kommer att gilla det!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

 

 

Bli först att kommentera
_DSC0597

Vilka kavajslag finns det?

Av , , Bli först att kommentera 2

Vissa menar att vilket slag det ska vara på kavajen handlar om personliga preferenser medan andra menar att det är en fråga om proportioner. Därom tvistar med andra ord de lärda. Huruvida man vill räkna mig till ‘de lärda’ eller inte låter jag andra avgöra, men klart är i alla fall att jag har mina personliga preferenser klara för mig. Så nu tänkte jag dela med mig av dem i ett kort men innehållsrikt blogginlägg.

 

Dubbelpuffra

Ett av mina second hand-fynd med något bredare peak-slag.

Som alltid när man sätter ihop en outfit handlar det enligt mig i väldigt hög utsträckning om proportioner. På samma sätt som breda slag harmoniserar bäst med bred slips och en något högre skjortkrage, harmoniserar av förståeliga skäl även smala slag bäst med smal slips och en något lägre skjortkrage. Ytterligare en sak att reflektera över är vad som faktiskt klär ens ansikts- och kroppsform bäst. De senaste årens trend med glasspinne-smala slag har gett många ett oharmoniskt intryck. Smala slag kräver också ett smalt ansikte, på samma sätt kan även alldeles för breda slag förstärka intrycket av ett redan smalt ansikte och därmed ge oönskad effekt.

 

Peak-slag

Peak-slagen är spetsiga och brukar normalt även vara de allra bredaste slagen. De kännetecknas av att den undre delen av kavajens gorget (partiet där slagen möter kragen) ofta är något bredare och spetsigare än den övre. Detta är för övrigt mina personliga favorit-slag.

 

 

 

 

Gorget Karlandfriends

Här bär jag en av mina absoluta favoritkavajer med lite bredare notch-slag och en förhållandevis högt placerad gorget.

Notch-slag

Dessa trubbiga slag å andra sidan, tenderar istället vara något smalare även om de emellanåt också kommer i lite bredare utföranden. Den undre delen av kavajens gorget är vanligtvis lika bred som den övre delen.

 

Sjalslag

Dessa kännetecknas av att de saknar gorget och att de i enlighet med namnet påminner om hur det ser ut när man bär en sjal runt nacken. Sjalslagen hör hemma på smoking-jackan, ingen annanstans. På smoking-jackan kommer de i ett silkesutförande för att ge en liten textur-kontrast mot resterande del av smokingen, som i sin tur består av ull.

 

Bredd och höjd

Bredden och höjden på slagen kan emellanåt variera oavsett vilket utförande de är i. Det man kan tänka på är att ju högre upp kavajslagens gorget är placerad, ju mer fokus kommer omedvetet att riktas från iakttagaren mot passformen över axlarna på kavajbäraren. När gorgeten tvärtom placerats längre ner mot bröstet på kavajbäraren, kommer fokus från den som iakttar istället omedvetet riktas hur passformen är i midjan.

 

Avslutningsvis vill jag nämna att bara för att trenden med glasspinne-smala slag är passé och att de bredare slagen blir allt mer vanliga, ska man inte ta det till sin överdrift och skaffa kavajer med slag som sträcker sig längre ut än kavajbärarens axlar. Måttlighet är en dygd, kom ihåg det!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

 

ps. har ni besökt Karl and friends? ds.

Bli först att kommentera
_DSC0009

Detta händer i veckan.

Av , , Bli först att kommentera 2

Vad händer de närmsta dagarna?

Fredag:

Jag har en telefonintervju på morgonen.

Därefter bär det av till Art By Wixners för få lockarna fixade av Ida. Superduktig tjej. När lockarna ligger på rätt plats så ska jag raka vägen till plåtning för Nöjesmagasinet där jag ska vara med på en intervju och prata om lite kläder. Vad exakt intervjun kommer att handla om får ni läsa om i tidningen.

Lördag:

Minns ni bilden nedan som vi plåtade i Bygdsiljum? Den fick en riktig raketspridning och hamnade bland annat på Nyheter24.

 IMG_9250

 

Vi ska till Bygdsiljum nu i helgen och plåta några riktigt feta Down hill-bilder. Temat kommer förstås att vara välklätt.

Har nämnt tidigare att vi kommer börja med Youtube. Och får vi till en bra film nu på lördag kommer den att bli det första klippet vi lägger ut på Youtube.

Nu vet ni lite om vad som händer iallafall! :)

Ha det fint och SuitUp!

Niklas

 

Bli först att kommentera
13840421_1077295652341326_1285710652_o

Stoppa ner skjortan i byxan eller låta den vara? Såhär kan du tänka!

Av , , Bli först att kommentera 1

min senaste text som handlade om skjortan berörde jag vilka knappar jag tycker är okej att låta vara oknäppta de dagar man lämnar slipsen hemma. Dagens text kommer att handla om när man ska stoppa ner skjortan i byxan och varför man ska göra det. Vi på SuitUpNorrland pratar oss ofta varma om detaljer som gör ens välklädda outfit aningen mindre formell och istället mer casual och därmed lättburen. En sådan detalj kan till exempel vara just att inte stoppa ner skjortan i byxan. Men enligt mig finns vissa regler att förhålla sig till. Så bara för att vi förespråkar att göra en välklädd outfit mer casual, innebär det inte att det får gå till hur som helst och att man kan välja att låta skjortan hänga utanför byxan när som helst.

 

Om vi börjar med plagget i sig som jag pratar om, skjortan, är det till att börja med längden på plagget som bestämmer ifall det är okej att stoppa ner skjortan eller inte.

Slutar skjortan ovanför rumpan när du låter den hänga fritt, låter du den vara utanför byxan. Går den däremot nedanför rumpan stoppar du alltid ner den i byxan. Allt där emellan längdmässigt är en förhandlingsfråga.

Denna regel är överordnad alla följande regler, vilket ger till följd att det kommer att vara en del ‘det beror på’ i detta inlägg.


Vilken typ av skjorta spelar naturligtvis även det roll. Tar du fram en kostymskjorta från garderoben och funderar på hur du ska göra? Sluta fundera! Stoppa ner den! Okej?
Oxfordskjortan kännetecknas av en något tjockare bomullskvalitet vilket per automatik gör den mer casual. Den är okej att låta vara utanför byxan såtillvida att den inte täcker hela rumpan när den hänger fritt, som jag nämnde tidigare.

13835896_1077008355703389_703531466_o

Bär du shorts? Stoppa inte ner skjortan!

Vid de tillfällen då du bär kostymbyxa måste du alltid se till att stoppa i skjortan! Det tåls att upprepas, ALLTID! 

Om du har ett par chinos på benen gör du bäst i att stoppa ner skjortan i byxan om den täcker halva rumpan eller mer när den hänger fritt. Täcker skjortan en fjärdedel av rumpan eller mindre är det okej att låta den hänga utanför, men jag tycker ändå att du ska sträva mot att stoppa i den. Slutar skjortan just ovanför rumpan när den hänger fritt, låter du den däremot hänga fritt även med dina chinos på!

Ett annat tillfälle då du låter skjortan hänga fritt är vid de få tillfällen du bär shorts. Såhär tänker jag, har du redan valt att bära shorts har du gjort ditt ställningstagande i det att du valt att vara casual klädd. Att stoppa ner skjortan i shortsen kommer inte att göra dig mer välklädd, så strunta i att göra det oavsett vilket utförande skjortan är av! Att man inte ska bära en skjorta som täcker hela rumpan till shorts säger sig själv. Så det väljer jag att inte skriva om mer än så.

Niklas bär här kavaj med en udda byxa och gör helt rätt i att stoppa ner skjortan i byxan.

Niklas bär här kavaj med en udda byxa och gör i min mening helt rätt i att stoppa ner skjortan i byxan.

Bär du kostym eller kavaj över skjortan? Lova mig att du alltid stoppar i skjortan oavsett vilken skjorta det är! Bär du slips till skjortan? Kan du hålla två löften? Bra, lova mig då att du alltid stoppar i skjortan! Vid de tillfällen du skippar kostymen, kavajen och/eller slipsen gäller reglerna ovan.

Som ni kanske märker är jag en stor förespråkare av att skjortan allt som oftast ska stoppas ner i byxan. Enligt mig kan det ge ett alldeles för slarvigt intryck med skjortan utanför. I synnerhet i kombination med kostym, kavaj och/eller slips!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Bli först att kommentera

Hur mycket kan man ändra sin kavaj hos sömmerskan? Bloggserie del 2

Av , , Bli först att kommentera 2

I förra inlägget i denna bloggserie beskrev jag hur jag tänker när jag är inne på Second Hand-butiker för att hitta mig en riktig kvalitetskavaj. I detta inlägg utgår jag från att jag, utefter alla premisser i del 1, nu har hittat det jag sökt. Därför tänkte jag nu istället dela med mig av hur jag tänker kring eventuella korrigeringar som jag ofta behöver göra samt vilka korrigeringar som är möjliga att göra hos sömmerskan.

 

Det som står absolut överst på prioriteringslistan ur storlekshänsyn när jag införskaffar mig en kvalitetskavaj, egentligen oavsett om det är på Second Hand eller ej, är att den ska sitta bra över mitt axel- och bröstparti. Det är egentligen det som är grunden till helheten och det mitt intryck av storleken baseras på. Att korrigera axlarna på en kavaj är det absolut svåraste ingrepp för en sömmerska att göra. På grund av att det är det svåraste ingreppet, är det även detta ingrepp sömmerskan tar som allra mest betalt för. Därför vill jag undvika att det ska behövas för att kavajen ska sitta bra!

 

Storleken.

DSC_2664

På min högra arm ser man förhållandevis väl hur jag vill ha ärmlängderna på skjorta och kavaj.

Till att börja med är det bra att veta att kavajen kan ändras så länge den är tillräckligt nära ens egen storlek. Helst bör den vara som högst en storlek större än vad man har och absolut inte en storlek mindre än vad man har. Jag själv brukar i de allra flesta fall ha ungefär storlek 50.

 

Då jag personligen har något större axel-, och ryggparti i förhållande till min midja och som sagt utgår från hur kavajen sitter över axel-, och ryggpartiet,  får jag allt som oftast låta sömmerskan göra mina nyinköpta Second Hand-kavajer smalare i midjan för att helheten ska bli så bra som möjligt. Detta görs i sömmarna som sitter på ryggen. Antalet varierar, men det brukar vara en till tre stycken. Delvis beroende på hur många sprund det finns.

 

En annan detalj jag emellanåt får korrigera på kavajerna är att göra ärmarna kortare i syfte att klocka och armband ska synas samt att skjortan ska få utrymme att sticka fram cirka 2 centimeter. Jag menar att skjortan, när du står med armarna hängandes längs med sidorna på kroppen, ska sluta just vid tumroten och att ärmarna på kavajen ska sluta ungefär vid handledskulan. Mät avståndet på dina handleder vet jag! Är det två centimeter?
Vissa ‘förstå-sig-påare’ menar att kavajen egentligen ska komma ner ganska så mycket längre än så. Jag menar att ärmlängderna på tre så välkända och kunniga personer som Luca RubinacciRoberto Raro och Lalle Johnson får tala sitt tydliga språk.

 

 

 

 

 

 

 

DSC_2666

Kavajen på bilden har riktiga knapphål längst ner på ärmen. Precis som jag helst vill ha det.

I förra inlägget i denna bloggserie skrev jag bland annat att jag undersöker om knapparna längst ut på ärmarna är av det utförandet att de går att knäppa och knäppa upp eller om de enbart sitter där av visuella skäl när jag letar kavaj inne på en Second Hand-butik. Jag nämnde att jag föredrar det förstnämnda. Men en sak som är viktig att ha i åtanke är att det blir mer problematiskt att korta ärmlängden då knapparna längst ner på ärmarna är av det utförandet. Anledningen till detta består i att knapparna helt enkelt inte är flyttbara och att knapphålen inte går att sy igen på ett sånt sätt att man inte ser att det har varit knapphål där tidigare. Därför är det bara att låta en kavaj med de knapparna och med ärmar som behöver kortas till högre upp än knapparna hänga kvar i butiken. Tyvärr!

Lagningar.

Det är viktigt att man frågar sig om kavajen är trasig eller sliten! Vissa vill göra gällande att en lite småsliten och solblekt kavaj är snyggare än en sprillans ny sådan. Ett attribut främst kavajer i bomullsutförande kan åstadkomma. Att detta är snyggare är undertecknad beredd att hålla med om. Men det gäller i min mening främst udda kavajer eller kostymer med en casual känsla över sig.

Är den trasig eller är det bara en snygg patina och slitning?

Har kavajen spruckit eller gått sönder i en söm är det rimligtvis inga som helst problem att sy ihop sömmen igen. Skulle däremot kavajen ha spruckit mer än 3 centimeter rakt över en viktig och exponerad yta på kavajen är det bara att skrota den. Då tycker jag att den presumtiva lagningen blir för stor och påtaglig. Skulle det däremot vara så att en liten och diskret lagning, med identisk tråd som tyget, på den exponerade ytan skulle göra kavajen hel igen, får åtminstone jag lite samma känsla som med den småslitna och solblekta bomullskavajen.

Utbytbara detaljer.

Jag berörde det lite lätt i förra inlägget i bloggserien, men det tåls att upprepas. Knapparna i kavajen är hur enkla som helst att byta ut och är därmed en enkel detalj att ändra på för att ge kavajen en ny look.

Glöm bara inte att måttlighet är en dygd! De nya knapparna ska ge kavajen en ny look,  det kan handla om att till exempel byta ut bruna knappar till beige eller svarta knappar till gråa sådana. En lätt nyansskillnad mot hur föregångsknapparna såg ut är med andra ord det jag förespråkar. Knapparna bör alltså inte vara av typen neon-gula eller tomteröda. Det blir allt för mycket effektsökeri över det. Tycker jag.

Hoppas de två första inläggen har varit någorlunda lärorika. Om ni redan kunde allt hoppas jag att inläggen åtminstone varit inspirerande. Nu återstår det blott en del i denna bloggserie, i vilken jag kommer gå igenom hur jag gick tillväga rent konkret när jag köpte och gjorde om min senast införskaffade Second Hand-kavaj. Det kommer att komma såväl före-bilder som efter-bilder, samt andra tankar och reflektioner.

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Bli först att kommentera