Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Öppet brev till landstingsrådet Peter Olofsson

Hej på er mina trogna läsare. Blev kontaktad av en god vän som jobbar inom samma gebit som jag gör dvs. Skogsbruket! Denne tipsade mig om ett öppet brev som de tillsammans med andra stora skogsbolag skickat till Landstingsrådet Peter Olofsson. Efter att ha läst igenom detta så blir det en blogg igen!

Brevet som storskogsbruket tillsammans skrivit gör mig hemskt glad av olika anledningar, men att även dessa nu försöker få Socialdemokraterna i landstinget att förstå att borttagande av ambulanser i Åsele och nedläggning av akutsjukvården i Dorotea kommer att innebära ett stort arbetsmiljöproblem för oss som är verksamma inom skogsbruket, är bra för tydligen begriper de inte själva problemet! Nu till det öppna brevet!

Öppet brev till landstingsrådet Peter Olofsson, ordförande i Landstingsstyrelsen,

Västerbottens läns landsting.
2012-07-10
Försämrad akutsjukvård i Västerbottens inland oroar skogsnäringen
I mediedebatten har vi kunna följa att Västerbottens läns landsting har fattat beslut om besparingar och nedläggningar av ambulanser i Åsele och nedläggning av akutsjukvården i Dorotea. Detta är beslut som vi från skogsnäringen följer med oro, med hänsyn till arbetssäkerheten för våra anställda och tryggheten för de boende i Västerbottens inland.


Vi i skogsbruket arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete och gör årligen utvärderingar och riskanalyser av våra arbetsplatser för att förebygga tillbud och olycksfallsrisker. Detta för att undvika olycksfall som i värsta fall kan resultera i sjukskrivningar och rehabiliteringar som är mycket kostsamma för både arbetsgivare och samhället i stort. Vi hoppas att vår arbetsmiljöinsats ska resultera i tryggare och säkrare arbetsplatser för våra medarbetare och även bidra till att göra vår bransch attraktiv att jobba i.


Skogsnäringen är en bransch med väldigt få olyckstillbud. Men när allvarliga olyckor trots allt inträffar är vi alla beroende av en fungerande offentlig akutsjukvård. Kvalificerad ambulansverksamhet, med riktiga utryckningsfordon, och akutsjukvårdspersonal kan vara direkt livsavgörande.
I Västerbottens skogs- och träindustrier arbetar cirka 5 000 personer direkt inom skogsbruket, trävaruindustrin samt massa- och pappersindustrin. Den indirekta sysselsättningen är betydligt större om man räknar in de branscher som levererar varor och tjänster till den skogsbaserade industrin och de jobb som skapas längre fram i förädlingskedjan.


Skogsnäringen är ryggraden i svensk ekonomi och Västerbotten är Sveriges näst största skogslän. Näringen är beroende av ett levande inland – eftersom skogen växer där den står och bara kan skötas på plats – och att människor i glesbygden har möjlighet att bo kvar och vara verksamma på sin hemort. Vi arbetar intensivt med att främja skogen och skogsnäringen som framtida yrke i länet samt att öka kunskapen och intresset för skogen. Nu är vi oroliga för att besluten om nedläggning av akutsjukvården kommer att göra inlandskommunerna mindre attraktiva för såväl nuvarande som framtida arbetskraft.


Landstingets beslut om nämnda neddragningar i Åsele och Dorotea har motiverats med budgetprioriteringar i ett helhetsperspektiv. Vi hoppas att landstingsrådet Peter Olofsson, som också är ledamot i ledningsgruppen för skogslänssamarbetet, även kan inkludera skogsnäringens syn på helhetsperspektivet.


Holmen Skog
Allmänningsskogarna i Västerbotten
Norra Skogsägarna
Västerbottens Skogsförvaltning,
SCA Skog
Skogssällskapet
SMF- Skogsmaskinentreprenörerna
Sveaskog, RO Västerbotten
Svenska kyrkan, Luleå stift
VMF Nord
Etiketter:

2 kommentarer

  1. Maria N

    Det är gott och väl att stora arbetsgivare i inlandet reagerar mot neddragning av vård. Tyvärr, förefaller Rastads (och Peters) uppdrag vara att spara pengar för landstinget, kanske för att finansiera dyra verksamheter inom transport och kultursektorn? Jag är dock övertygad om att besluten står fastoch kanske tvingas skogsnäringen till egna, privat finansierade lösningar, något som ändå inte kommer att sänka någon hög landstingsskatt!

  2. Mikael Sundling

    Svar till Maria N (2012-07-22 08:35)
    Landstingets lek med våra skattepengar vad gäller satsningar på kulturen kommer nog aldrig att bli ändring på så länge Socialdemokraterna får styra. Så du har nog rätt i att det ser ut som beslutet ligger fast, men de kanske på ett populistiskt sätt ändrar sig strax innan valet vem vet=) Men jag hoppas att de som bor och verkar i inlandet törs kliva ur det röda diket vid nästa val så att vi kan få en ny politik som värnar hela västerbotten. Om Alliansen för bestämma så kommer Ambulansen tillbaka till Åsele!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.