Susanne Helt enkelt

Vargen kommer, vargen kommer

 Vargavinter, vargjakt i hysterins tecken, och nu vargslakt i djurpark. Det sista framstår för mig som absolut vansinnigt och allt ansvar vilar faktiskt på den eller de personer som satt kronhjortar och vargar hägn i hägn.

Ur vargens synvinkel kan det nog jämföras med den person som på tredje dagen av sin fastekur omges av hamburgare, tårtor, huvudvärkstabletter, kanelbullar, mjölk, öl, pizza, choklad, glass samt T-bonesteaks. Och precis som i filmen "Måndag hela veckan" blir personen kvar där på sin tredje dag månad efter månad. Godsakerna finns också kvar, men det är bara se men inte röra som gäller.

Vargarna grävde ett hål under under stängslet för att komma åt det byte som hela deras instinkt och nedärvda jaktbeteende krävde. Det kostade dem livet. Fastaren sket till sist i alla föresatser och tog en pizza till att börja med. Han eller hon bestämde sig för att fasta nästa vecka istället, och enda konsekvensen av att falla för den övermäktiga frestelsen var kamraternas milda pikar, och familjens mer öppna hån.

Vargen dödades med ursäkten att det var för att skydda allmänheten. Ja, vargen är verkligen något att frukta. Så nyss som för 189 år sedan blev en sexåring i en by i Dalarna dödad av en varg. Så självklart skulle hela flockan skjutas, tyckte intelligentian nere i Höör. Här undrar jag lite försynt om det inte hade varit klokare att använda bedövningspilar istället för kulor?

Varför vargskräcken är så djupt rotad i Sverige kommer experter säkert att förklara och teoretisera om den kommande veckan. Själv är jag övertygad av att det är sagan om Rödluvan och vargen som ligger bakom. Denna berättelse som oskuldens möte med ondskan förs vidare från generation till generation, och med den vargskräcken som saknar faktisk grund.

Slutligen tycker jag att djurparker över huvud taget är en styggelse.

 

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.