Jobb eller socialbidrag…..

I vår kommun har det blivit arbetslöshet och socialbidrag för ungdomarna de sista fyra åren. Socialbidragen har ökat markant för ungdomarna i vår kommun.

Sedan 2006  har utbetalningen av socialbidrag till åldersgruppen 18 – 25 år ökat från drygt 500 000 kr – 1 300 000 år 2009. Bara under de första elva månaderna ifjol ökade bidragen med 14 % jämfört med samma period 2008. Och hela 85 % jämfört med samma period 2007.

Och var tog jobben vägen…det arbetslösa ungdomar erbjuds numera är aktivitetsstöd som är lite och ingenting ekonomiskt. Det är dessutom konstruerat så att de första 3 månaderna får ungdomarna absolut inte göra praktik utan ska gå arbetslösa. Efter 3 månader erbjuds en praktik i sex månader.

Vilken fantasilös konstruktion. Min dotter ville åka till USA som AU-pair efter gymnasiet. Anmälde sig som arbetslös och ville göra den praktik på 300 timmar inom barnomsorg som krävdes för att söka jobb. Får till svar av AF att först ska hon gå arbetslös i tre månader. 

Tycker hon fortfarande att det är roligt att söka jobb. Nej AF är väldigt effektiva på att trycka ner ungdomarna i skoskaften med den sortens politik. Nu har hon tack och lov fått jobba heltid under sommarmånaderna, men nu kommer hösten och arbetslöshet väntar. Men jobba vill dom ungdomarna så var är jobben som utlovades…… 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.