Klädbibliotek – En smart idé eller ett hot mot världsekonomin

I Umeå och flera andra städer har en föreningar bildats som drivet Klädbibliotek, imorse hade P1 en intervju med de som driver den Umeåbutiken och några  låntagare hos dem..

Umeåbutiken var den första i Sverige men iden har spridit sig till flera städer runt om i vårt land. Att man ska kunna låna kläder likt principen för boklån på ett bibliotek

Själv tycker jag att det är en fantastisk idé, att kunna låna kläder – använda dem en kortare tid – och lämna tillbaka dem. Hur många gånger har man inte gjort impulsköp för att man behövt något till ett speciellt tillfälle och sen bara använt en eller två gånger. Hur mycket kläder hänger oanvända i garderoberna därhemma..

Det pågår en hysterisk överkonsumtion idag på klädmarknaden, där kläderna har sämre och sämre kvalitet pga att priserna blir lägre och lägre. Se bara på kedjor som HM, Lindex, KappAhl mfl.

Priserna på kläderna visar att någonstans i ledet är det någon som är de stora förloraren och det är definitivt varken ägare eller aktieägare, inte helller grossister eller inköpare. Nej det är den människa som sitter i ett fattigt land någonstans ute i världen och syr kläderna för en skitsumma som de inte ens kan försörja sig på.

Nånstans måste vi försöka sluta överkonsumera i vårt samhälle, det kan inte vara ett friskhetstecken. Jag lånar fotografen Jens Assurs ord till hans utställning Hunger…..vi producerar för att konsumera för att kunna slänga för att prducera mera för att konsumera mera och nu börjar soptipparna runt världen bli bostadsområden för de allra allra fattigaste människorna.

Är det ett friskhetstecken ?

Även om det startas klädbibliotek runt om i hela världen kommer det fortfarande att produceras nya kläder men kanske inte i den hysteri som idag råder…utan med mer kvalitet och till vettiga löner för de som sitter och syr kläderna.

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

  1. HK

    Tur man är man i det fallet. Inget Lindex, HM eller någon annan ”drogstore”. Som alltid, inspirationskällan för allt onyttigt och som ungdomar luras av, det stora landet i väster. Ja ungdomar, käringar för den delen också….tacka vet jag en par jeans vart tredje år för 200:-…..nu blir man väl kallad rasist…

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till HK (2011-02-05 19:16)
    Nej jag har alltida avundats karlar som kliver i ett par jeans, tar på en tröja och sen är dom klara. Ingen neuros över en överfylld garderob som inte innehåller nånting som man kan ha just för detta tillfälle….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>