Mayakalenderns förutsägelse säger att vi måste ta ansvar….

för vår jord. Mayakalendern säger kort ungefär att världen kommer att drabbas av katastrofer för att sen ska en ny tid komma…

Jag undrar varför världen blev som den blev….kan det bero på att det är män som styr världen, män har makt , män forskar, män driver de stora företagen som bla släpper ut och tillverkar en mängd farliga ämnen, män bestämmer också dispenser för dessa utsläpp.

Trots att man vet att växthuseffekten orsakade rekordmånga naturkatastrofer 2007 nästan 20 % fler än året före så kunde inte världens ledare enas på klimatmötet i Köpenhamn 2009

Katastroferna slår rekord nu de sista åren har det sett ut så här:

De senaste 13 åren har katastroferna blivit mer än 40 procent fler än tioårsperioden före. Människor som mist livet i katastroferna har mer än dubblerats till ca 1, 5 miljoner människor. Drygt 300 miljoner människor drabbades av katastroferna.

Under 2006 registrerades 427 naturkatastrofer i världen, en ökning med 70 % på två år. Vid tsunamnin i Sydostasien 2004 dödades tre gånger på många kvinnor som män eftersom de befann sig i hemmet när flodvågen kom. Det visade sig också att minoritetsgrupper som kastlösa i Indinen eller tamilerna på Sri Lanka, av politiska och relogiösa skäl fick mindre hjälp än övriga grupper,

De sista åren har världen drabbats av en mängd katastrofer, jordbävningar, vulkanutbrott, översvämningar, extrem kyla, extrem torka m m. Är det verkligen någon som på allvar tror att vi kan vålta får jord gång på gång på gång , skövla regnskogar, ändra på naturen hela tiden och inte tro att vi straffas tillbaka.

Människan har ändrat förutsättningarna för jorden och nu visar sig följdverkningarna av detta. Tittta bara på det enorma sopberg som vi har skapat , hur ska vi göra oss av med det.

Sen vet jag naturligtvis att världens liv går i cyklar och att det sen tidernas begynnelse också har funnits katastrofer. Men jag tror att människan idag påskyndar allt genom vårt behova att att producera för att konsumera för att kassera bidrar till en hel del av det klimatförändringar som vi nu får vara med om.

Men om Mayakalendern stämmer så går vi emot en ny tid och jag hoppas för mina barn och barnbarns fortlevnad att det innebär att vi åter tar hänsyn till vår jord och inte utarmar de resurser som den faktiskt har, och jag hoppas att världens ledare inser att vi bara har jorden till låns…och ett ansvar att förvalta den för kommande generationer.

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Tur är att alla män inte är lika. Tragiskt är att även forskarna är näst lika korrumpt i leden att tänka för plånboken sin. Visa män blir nedslagna av etablisemanget.

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Krister Klermalm (2011-03-12 11:46)
    Om man tänker sig att de miljardinkomster som de 100 rikaste männen i världen besitter skulle användas till att bekämpa fattigdom och ta större ansvar för miljön skulle mycket vara vunnet. Istället blir de rikare och rikare och världen fattigare och fattigare….underlig ekvation enligt min mening. Säg också den man med makt som gör fel i sitt ämbete och fått straff för detta. Istället så håller man varann bakom ryggen och har någon en gång fått makt så är han/hon (oftast en han) tryggad för resten av ditt liv …de verkar ha ett skyddnät som inte vanliga dödliga har…men så ser ju världen ut som den gör också och Sverige är inget undantag…

  3. Fredrik

    Mayakalendern säger inget om katastrofer eller världens undergång. Mayakalenderns stora årscykel, era, omfattar 13 Baktun, tiden 3114 f.Kr. – 2012 e.Kr. Mayaforskarna har inte hittat något som tyder på att Mayafolket trodde det var världens undergång när kalendern tog slut, därimot tror förskarna att Maya skulle börjat på en ny kalender då.

  4. Leif Danielsson

    Krister Klermalm, jag vet inte vad du försöker säga med din kommentar, men jag antar att du försöker ursäkta det mansdominerade samhället. Om inte, ber jag om ursäkt om jag missuppfattat dig.
    Tyvärr är det så att inom den verkliga makteliten, vare sig vi talar om näringsliv eller politik, dikterar männen spelreglerna. Kvinnor, hur smarta och intelligenta de än är, måste de spela på männens vollkor, bli en av grabbarna.
    I alla hållbara samhällen har det till syvende och sist visat sig att kvinnligt styre är överlägset männens. Låt oss hoppas, för vår egen skull, att kvinnor får mer framträdande roller (undantaget Maud O. förstås, som inte levt upp till förväntningarna, vare sig blamd män eller kvinnor).

  5. Stefan Rådström

    Mayakalendern förutsäger ingenting. De hade en kalender som sträckte sig till år 2012, men om deras kultur hade fortlevt hade de antagligen redan gjort en ny vid det här laget. Men missuppfattningen att mayakalendern på något sätt förutsäger Jordens undergång år 2012 kan tyvärr förmå svagare själar att samlas i självmordssekter eller något ännu värre.

    Det är ytterst sannolikt att klimatförändringarna vi ser till stor del beror på mänsklig aktivitet, och säkert kan en del väderbaserade katastrofer hänföras på detta konto, men hur kan man tro att jordbävningar, tsunamier och vulkanutbrott är människans fel?

  6. Aroon

    En ganska intressant tanke som jag själv funderat på. Vad skulle hända om låt säga alla pengar skulle bli värdelösa. De rikaste rika skulle inte kunna ha nytta av sina rikedomar. De fattiga fattigaste skulle bli de som klarade sig. De som vi idag kallar U-länder skulle bli motsatsen till vad det idag är. Nu var det här exemplet kanske inte det bästa, men i alla fall något i den stilen tror jag utvecklingen blir när de rika länderna uttömt alla sina resurser. Fast vi ser ju redan idag hur kapitalismen fungerar. När resurserna börjar sina ger man sig på de fattiga och suger ut deras resurser och utnyttjar billig eller gratis arbetskraft. En dag måste det i alla fall ta ett slut……

  7. Krister Klermalm

    Även om även jag är en man så avskyr jag mer än att få både ock av pest eller kolera att det förekommer sådant som du beskriver här. Känner många gånger att jag är född på en fel planet. Hellre kärleken än snuskiga pengagirigheten.

  8. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Stefan Rådström (2011-03-12 18:00)
    Nu pratar jag inte om jordens undergång utan att det ska komma en föränderlig tid vilket jag hoppas innebär att med facit i handen av det katastrofer som nu händer runt vår jord naturligtvis har människan sin del i det, men kanske gör att vi får ett uppvaknande och börjar inse att att vi inte kan leka ”gud” med vår jord…

  9. Stefan Rådström

    Javisst, tiderna har förändrats i alla tider, och vår tid är inte annorlunda. Mayakalendern är dock helt irrelevant i sammanhanget.

    När det gäller extremvädret finns det flera som spekulerar i att det är den av människan orsakade globala uppvärmningen som ligger bakom. Det finns dock inte några egentliga belägg för den tesen.

    Att ta data från några få år räcker inte. Under denna tid har nämligen cykliska väderfenomen som El Niño och La Niña påverkat det globala klimatet. Den globala uppvärmningen kan dock påverka att balansen i klimatsystemet förändras, som i sin tur förändrar fördelningen mellan olika naturligt förekommande klimatsvängningar.

    Att människor idag bosätter sig på platser som förr valdes bort pga att de inte är säkra har också haft sin inverkan på det ökande antalet offer i naturkatastrofer.

    Inte för att det betyder att vi måste förändra vårt sätt att agera, och det snabbt.

    Den globala uppvärmningen är ett stort problem som vi själva till största delen ligger bakom, och den kraftiga decimeringen av många djur- och växtarter är helt klart vårt fel. Men ofta tror vi att vi har större betydelse än vi egentligen har, en sorts mänsklig hybris. Med ett kraftigt ökande antal människor får vi dock en allt större och skadligare inverkan på Jorden, så länge vi fortsätter att skövla den på det sätt som vi gjort hittills.

  10. Aroon

    Det kan jag ju hålla med Stefan Rådström om att jordbävningar och tsunamier inte påverkas av människan. Det är ju helt enkelt kontinentalplatottorna som rör sig ända sedan Pangea och som bildat olika länder och kontineneter och fortfarande är i rörelse. Ett helt förklarligt naturfenomen. Sedan det som nu händer med översvämningar i Australien och nu med jordbävningen i Japan är med säkerhet inte de sista. Vissa länder är ju speciellt utsatta och då naturkatastrofer händer i fattiga länder och det händer rätt så ofta lyfter vi mindre på ögonbrynen än när det händer rikare länder. Trots allt för att vi ska komma till insikt fordras det katastrofer av olika slag för att vi ska ändra strategi. Ekonomiska upp och nedgångar är faktiskt en naturlig del i det finanssystem som tillämpas världen över. Det bygger ju på konsumtion och efterfrågan och förr eller senare blir marknaden mättad eller en konkurent tillverkar en bättre vara eller produkt. Bankerna lever ju på att låna ut pengar och när det krisar tar man inte sitt ansvar utan staten (skattebetalarna) får täcka deras förluster. Nja alltså överskottet som bankerna hade innan undangöms och man är inte sena dela ut skyhöga bonusar på skattebetalrnas bekostnad. Så länge vi har det system vi nu har kommer de rika bli rikare och de fattiga fattigare. Det måste bli en jävla stor katastrof innan det händer nåt radikalt. Tråkigt men sant.

  11. Krister Klermalm

    Leif: Har du läst kommentaren ovan mitt första och läser åter igen den första så finner du att jag INTE ursäktar det mansdominerade samhället. Tanke på hur mitt liv har varit och har blivit illa behandlad (inom olika områden och samtidigt i systemen kämpar mig fram) i vår väl utbyggda socialförsäkring som aboslut inte är friskt konstruerad heller. Allt är den här ruttna mandominerade välde som råder. Spyr galla på hur ofördelad, ojämlikhet och orättvisa det finns är idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.