Ytterligare en knäpp på näsan….

när Finanspolitiska rådet granskar finanspolitiken för att se om regeringen arbetar mot de mål som den satt upp som långsiktig hållbar sysselsättning och tillväxt.

Det finns en svidande kritik i den sista granskningen där Finanspolitiska råder bland annat pekar på att:

  • Regeringens politik håller inte ihop. Det är istort sett omöjligt att både sänka skatter och samtidigt ha stora överskott i den offentliga finanserna och inte minska utgifterna.
  • Jobbskatteavdragens effekter avtar och blir mer och mer verkningslösa för varje nytt avdrag som införs, trots det så fortsätter regeringen att avisera ett femte jobbskatteavdrag.
  • Regerigen är otydlig och låtsats att det skapas ett reformutrymme när det inte gör det.
  • Skillnaderna i A-kassan får inte avsedd effekt ,att fackföreningar som ställer höga lönekrav straffas med höga kostnader för arbetslöshet och arbetslöshetsförsäkringen fungerar dåligt i sin helhet.
  • De samhällsekonomiska vinsterna  och sysselsättningseffekter av reformer som sänkt moms för vissa näringar eller sänkt arbetsgivaravgift för stora grupper som ungdomar fungerar inte.
  • Finanspolitiska rådet menar att hela skattesystemet måste ses över eftersom en mängd reformer har genomförts utan hänsyn till helheten vilken skapar ineffektivitet och godtycke.
  • De stora skattesänkningar som genomförts boende har fått negativa effekter för företagssektorn, fördelningspoltikten och dessutom tränger den ut annan konsumtion.
  • Politiken att sälja ut statliga företag för att betala av statsskulden är obegriplig efter som avkastningen på kapitalet är större än den insparade räntekostnaden.  Argumenten för försälningen är också obegriplig.
  • En sak för de i alla fall ros för och det är att man i alla fall är ärliga nog att säta att målet med en poltiks som för är att lönerna ska sänkas så nu vet vi det .

Man kan ju undra v ad dom kommer att straffas för denna gång med den här kritiken , förra gången så fick rådet förändrade uppgifter och den dåvarande ordföranden Lars Calmfors hoppade av.

Jag ser fram emot att få höra Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts svamlande tirader när de nu ska bortförklara Finanspolitiska rådets kritik och vi får väl som vanligt höra om detta utanförskap som de har som ett mantra…problemet är att det väl aldrig varit så stort som nu ….

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Kristina Norman

    Kanske nått liknande svammel, som Sofia Arkelsten då hon deklamerar att valet i Västsverige är endast ett regionalt val så det är inte så viktigt…(???);)))

  2. sosse

    Nu idag står det också på nyheterna att jobben börjar komma.
    Det är bra,men man får inte glömma att ställa sig frågan vad det är för jobb som börjar komma.
    Om det är arbeten med fast anställning och kollektivavtal och tillgång till tjänstepensioner så är det förstås jättebra.
    Är det däremot arbeten som utgörs av timanställningar utan kollektivavtal och andra förmåner som fast anställda arbetare och tjänstemän har, så bör man ifrågasätta om det är det som kommer att vara framtiden i Sverige.
    Visstidsanställningar,deltider och timanställningar och bemanningsföretag med sämre lönevillkor kommer att på sikt urholka den svenska arbetsrätten.
    Stora företag bryter upphandlingar med små svenska företagare bara för att de har kollektivavtal och löneökningar för sina anställda ,så de blir dyrare.
    Istället försöker storföretagen hitta billigare alternativ utomlands som har arbetare som jobbar för hälften av lönerna och inga förmåner.
    De skattar oftast i sina hemländer så skatten kommer inte den svenska staten till godo.
    Framtiden kommer tyvärr att bli oviss för många ungdomar i Sverige som inte prickar in rätt utbildning på högskola så de har chans att säkra sin framtid med trygga anställningar.
    Rutavdrag är bra om det är en enskild företagare som jobbar själv.
    Rutavdrag är inte bra om det är företag som utnyttjar billig arbetskraft som timanställda utan kollektivavtal och tilläggspensioner.(Eller tar billig arbetskraft från Östeuropa).
    Jag önskar massmedia kunde granska vilka jobb som nu kommer.
    Om det är arbeten folk kan leva på ,eller om det är arbeten som mest gynnar arbetsgivaren ekonomiskt ,vilket innebär att arbetsgivaren försöker kringgå alla extra kostnader för den anställde.
    Ingen pratar längre om anställningsvillkor i Sverige,det kommer att i framtiden visa sig i ännu större skillnader mellan fattiga och rika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.