Olof Palmes ord känns lika aktuella idag ….

Med knapp majoritet 140 mot 139 beslutades idag i riksdagen äntligen ett vettigt förslag när det gäller sjukförsäkringen. Nu ska de sjukskrivnas arbetsförmåga provas mot den faktiska arbetsmarknaden och inte mot en massa fiktiva jobb som hittills.

Detta kommer väl i alla fall att stoppa de värst utsatta. Det är ju katastrofalt att människor ska provas mot en arbetsmarknad som inte finns. Det bästa hade varit att stoppa utförsäkringarna helt men så blev det ju inte.
Naturligtvis tycker moderaterna tvärtom och hade väl helst sett att detta skjutits på till hösten och därmed hade det kunnat förhala situationen ytterligare nåt år för de utförsäkrade men det är skönt att det finns tillräckligt många kloka politiker som kan påverka besluten trots allt.
Det som skrämmer mig är ju att regeringen så totalt mörkat att man haft fullt klart för sig hur sjukförsäkringsreglerna skulle slå och ljög oss rätt i ögonen med att man inte visste nåt när det tvärtom låg alldeles i deras riktlinjer hur de ville ha det.
Jag skräms av den totala brist på empati som finns idag bland ledande politiker ute i landet. Den ene politikern efter den andre uttalar sig och verkar ha fullständigt noll koll på hur verkligheten ser ut för många människor idag med regeringens politik.
När det å ena sidan pratas som att jobbskatteavdraget är frälsningen för Sverige och svenskarna så hamnar fler och fler i utanförskap. Aldrig tidigare har det väl varit så att människor slagits ut på det här viset.
När de inte ens blir berättigade till försörjningsstöd utan hänvisas till frivilligorganisationerna då har det gått väldigt utför för Sverige. Vi som en gång var en förebild för många andra länder är nu värre än USA…
Ett citat från Olof Palme :
”Visst är jag demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyret. Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.”
Känns märkligt nog lika aktuellt idag som då……
Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Aroon

    Vad som tilläggas bör betr utförsökringen/sjukförsäkringen är att det mestadels handlar om individer som är 0-försäkrade. Alltså som saknar SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Det är ju dessa som regeringen kommer erbjuda 4800:-/mån. Alla vet ju hur långt man kommer med den summan per mån. Bor man hemma hos pappa å mamma då är det väl okej, eller har det som fickpeng av nån som sitter i regeringen eller någon annan som inte befattar sig med samhället i övrigt utan lever isolerat i sin egen minivärld. Vi ser ju i Grekland hur det är. Nu kräver man hårda nedskärningar. Vilka som avses eller de som drabbas hårdast är inte så svårt förstå. Miljonärerna eller miljardärerna sitter och ruvar på sina enorma förmögenheter och kanske t o m tjänar ännu mera på det här. Istället borde införas en speciell skatt för dessa under visst antal år, låt säga 10%. Det skulle göras över en natt och var än kapitalägaren befinner sig eller har sitt kapital skulle 10% konfiskeras och det skulle vara retroaktivt, 10 år bakåt i tiden. Mycket enkelt, men väl svårt genomföra p g a att kapitalet stiftat lagarna. Allting blir mycket enklare och lättare för en vanlig hederlig medborgare om all gör rätt för sig och delar på kakan. I Sverige har det blivit trendigt att tjäna så mycket som möjligt. Det verkar vara en sport helt enkelt. En synisk och kall värld helt enkelt.

  2. Leif Danielsson

    Alla som läst Reinfeldts häfte, ”Det sovande folket” är säkert inte förvånande. Det förakt han beskriver om de svagaste i samhället är helt i linje med hans livsuppfattning. Det går inte att dra andra slutsatser än att han är en ond och cynisk människa.
    Det är tragiskt att en person med en sådan människosyn kan bli statsminister. Men är man inte politiskt intresserad och bara lyssnar på alla löften som ges, händer sådana misstag. Inte bara i Sverige utan även i andra länder, framförallt USA, där troligen en get kan bli president om nog mycket pengar finns tillgängliga.

  3. Aroon

    Tidigare hade vi ju en get somm arbetsmarknadsminister. Han avgick ju efter att ha ställt till en korruppt arbetsmarknad som gynnade honom själv och likartade individer. Det är ingen ny art vi talar om, utan den har funnits sedan urminnes tider och nu återuppstått i ny skepnad. Innan satt han och grinade och tyckte synd om sig själv och sin familj. Nu framkom att han ägnade sig mer åt kontaktannonser på nätet istället för politiken. Kanske lika bra det. Han dög ju ändå ingenting till, en get med skägg. Bää, bää….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.