Svårt att förstå det man läser….

verkar en del allianspolitiker som Maria Kristoffersson ha problem med. Socialdemokraterna har väl aldrig motarbetat företagsamhet. Men det vi är emot är privata vinster i i välfärden. Att företag som Attendo, Carema; Hälsans förskola, JB koncernen m fl gör skattevinster på  bekostnad av gamla, sjuka, funktionshindrade, barn i förskola eller skolbarn.

Det ska inte vara som rysk roulette när man väljer var man vill få vård, bo när man blir gammal, vilken förskola ditt barn ska gå på eller vilken skola dina ungdomar ska välja. Den biten ska inte skötas av privata aktörer. De koncernerna är startade i ett enda syfte och det är att mjölka staten på pengar och sen försvinna med vinsterna till skattebefriade länder. Det är det vi Socialdemokrater vill ändra på.

Precis som hon säger finns det inga företag som inte sätter vinstintresset först. Citat från hennes blogg  ”Sanningen är att det inte skulle finnas ett enda företag om vinster i företag inte fanns. Så utan vinst inga företag! Det är nämligen inte möjligt att driva företag utan att ha en vinst”

Precis där blir det så tydligt när var vi skiljer oss åt. För henne är det viktigaste att skapa vinster i välfärdsföretagen och för oss är det viktigare att vi får en välfärd som fungerar. Det ska inte finnas förskolor där vinsterna går i fickan på ägarna medan barnen får hårt bröd och vatten till frukost.

Det ska inte finnas ett äldreboende där de gamla får inte får näringsriktig mat och blöjorna vägs, där de inte får stimulans och omvårdnad på bästa sätt för att ägarna hellre ville få större vinster.

Det ska inte vara så att en gymnasieelev inte vet om skola finns kvar nästa termin om ägarna inte kan göra vinster utan det blir en konkurs istället.

Det ska inte vara så att sjukhus säljs ut för en spottstyver för att sedan kunna säljas ett år efter med miljardvinster till ägarna.

Nej Allianspolitiken skiljer sig markant på det sättet att Socialdemokraterna värnar om de svaga i samhället och där ska stat, landsting och kommun ta ansvaret.

Och naturligtvis ska det granskas att kommuner och landsting sköter den saken. Problemet är att i bolagsvärlden har du sällan insyn eftersom de skyddas genom lagen. Insyn är ett krav för välfärden i mina ögon. Inget företag ska sko sig på barn, sjuka eller gamla. Används skattepengar ska det kunna granskas.

Sen att företagsklimatet är så dåligt kanske hon själv bidrar med som Allianspolitiker, småföretagare har det inte lätt med all byråkrati som skapat av bla Alliansen. Var det inte Centerpartiet som gick till val 2006 på att man skulle förenkla för småföretagarna. I internationella mätningar så tar det flera månader för en person att starta ett företag i Sverige. I ex Australien tar det 1 dag.

Att söka pengar som småföretagare är inte heller det lättaste, en djungel av ansökningshandlingar ska fyllas i, så det är nog inte bara socialdemokraternas fel allting men det är klart att det är bekvämt att skylla på dem. Men att konsekvent påstå att Socialdemokraterna är emot företagsamhet är en ren skär lögn. Vi har många småföretagare i vårt parti som säkerligen känner sig kränkta av det synsättet.

Det räcker med att Alliansen sålt ut alla statliga verk och det vet vi ju vilket resultatet blev av det, men välfärden…NEJ

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Läsare

    Bra att det är så krångligt att starta företag. Annars hade vi fler utsugare i samhället…

    • Suzanne Lindberg Sellin (inläggsförfattare)

      Där håller jag inte med dig eftersom det är är till största delen kvinnor som startar små företag så ska det inte vara svårt att göra det, och det ska vara lättare att få lån. Idag är det inga större problem för har man att låna stora belopp när han startar ett företag medans en kvinna inte får lån lika lätt eftersom hon vill låna betydligt mindre summor och inte anses lönsamma för bankerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.