Fallet Louise i Vetlanda kan hända även i Umeå!

Alla blir lika illa berörda av fallet Louise i Vetlanda. Det finns många vidriga inslag i den beskrivning Uppdrag granskning visade i SVT. Med facit i hand blir inte minst socialtjänsten agerande obegripligt.

Jag tycker att denna händelse än en gång belyser hur den starka föräldrarätten i Sverige går ut över barnarätten.Det finns flera beskrivningar av att lagstiftningen i Sverige gynnar föräldrarätten på bekostnad av barnens ställning. Det gäller sociala området men även sjukvården och arbetslivet. Det gäller även attityder inom nöjesliv, synen på alkoholbruk, modevärlden och kroppsideal av olika slag.

I Sverige är föräldrarätten mycket starkare än i Norge och Danmark. Det ärbättre att vara barn i den danska sjukvården eftersom deras lagstiftning ger barn och ungdomar mer att säga till om. I Norge har inte föräldrar samma rätt att slita tillbaka sina biologiska barn från fosterfamiljer.

Jag undrar om inte svårigheterna i vårt land att hantera det hedersrelaterade våldet har sin grund i den starka föräldrarätten. Samma förhållande kan man skönja bakom alla tragiska situationer med apatiska barn som exempel på en misslyckad flyktingpolitik.

Men bristen på barnarätt finns mitt ibalnd oss. Fallet Louise kan finnas mitt ibland oss. Inför varje val brukar Rädda Barnen tålmodigt fråga oss politiker: Varför gör ni så lite åt barnarätten och FN:s barnkonvention?

Jag vill rikta en uppmaning till Maria Larsson efter fallet Lousie: Tillsätt en öppen och rak utredning som belyser barnarättens ställning i Sverige. Jämför med andra länder och kulturer. Tänk på olika områden – inte bara socialtjänsten! Det behövs en ändring både i vårt land och som grund för det internationella, politiska arbetet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>