Segraren skiver historien + vem borde representera länet?

Hela onsdagen ledde jag programmet på den välbesökta dagen om Västerbotten med infrastrukturminister Åsa Torstensson som huvudgäst. Kvällen före hade vi politiker från Umeå ett möte med Åsa och nu börjar någon form av paket med etapp 1 i vägpaketet ta form. Mitt förslag om att satsa på norra länken är allt hetare. Samtidigt har jag två olika journalister frågat: Men Centerpartiet, som är emot vägpaketet?

Hur fel det kan bli. Centerpartiet har haft andra förslag både för vägar och järnvägen, som om de gått igenom skulle ha varit färdiga före 2010. Men det konstiga är att om man har andra politiska förslag än de som får majoritet beskrivs det ofta efteråt att man varit emot. Det brukar sägas att segrarern skriver historien men journalistiken borde inte falla för samma frestelse. Utan historia blir många beslut obegripliga. Hursomhelst – nu kan vi kanske få fart på norra länken och etapp ett i vägpaketet. Norra länken har centern alltid lyft fram. Långt innan Åsa Torstensson öppnade dörren för offentlig-privat samplanering.

En liten pikant detalj om vår infrastrukturdag. När landshövdingen i februari fick höra om Åsas besök i länet ville han att länsstyrelsen skulle arrangera seminariet. Han fick då höra att programmet i stort sett var klart och att Centerpartiet stod som värd för dagen och att platsen var lokalerna på flygplatsen.
Vi upplevde att han nog blev liten härsken men vi stod på oss. Det är viktigt att politiska systemet börjar ta taktpinnen. Vi måste träna inför nya regionen. Vi vill stimulera debatten bl.a. genom att representanter från andra partier deltar. Vi uppskattar väldigt mycke att landshövdingen deltog hela dagen. Alla skickliga inlägg från föredragshållarna kommer vi att skicka till alla deltagare. Om någon som läser denna blogg vill ha materialet från infrastrukturdagen – kontakta mig! Jag undersöker redan andra seminarier t.ex inom bioenergi och klimatområdet.

2 kommentarer

  1. någon som vet

    Bara en liten tanke: varför skriver Du att ”platsen var lokalerna på flygplatsen”, när detta inte är sanningen?

  2. SOE

    Hej, förstår faktiskt inte. Platsen för seminariet den 18/4 var konferenslokalen en trappa på flygplatsen/Alvik med lunch i restauranten. Möjligen akn siganturen ha sett att vi kvällen före träffade folk på flyghotellet – men det tillhörde inte seminariedelen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>