Nu rullar budgetarbetet i Umeå kommun

När vårvärmen kom tillbaka under dagen satt kommunens budgetberedning och gnuggade mål och ramar för 2008. Erfarenheterna från vårt infrastrukturseminarium förra veckan med Åsa Torstensson fortsätter sätta spår. Nu finns egentligen många idéer om hur vägfrågorna kan utvecklas bl.a få fart på utevecklingen inom gamla övningsområdet. Kommunen räcker upp handen och säger till departementet att vi vill vara med om samarbete. Det måste också påpekas att förslagen att bygga europaväg förbi Backens kyrka och Röbäcksslätten är inte lämplighetsprövade. Lika bra att direkt sikta på den yttre svängen väster om Prästsjön. Inte särskilt smart om kommunen kör huvudet i miljöväggen en fjärde gång.

Annars är budgetarbetet roligt. Umeå har enorma möjligheter och det finns en framåtanda även mellan partierna. Jag tror att många skulle förvånas att uppleva den skillnad som finns i den politiska dialogen i vardagen och mer på barrikaderna. Vi får nu siffroro på attde regeringsförslag som beskervs som dråpslag för Umeå i verkligheten nästan inte märks av. Samtidigt är satningarna på jobb, utbildning, köpkraft sånt som sätter mer fart på Umeå.

Läser i Lennart Holmlunds blogg om hans inställning till debatten. Jag tycker att hans attityd är mer provocerande än klok. Dialogen skulle behöva mer av reflektion istället för tvära slutsatser. Relationera i det vardagliga till Lennart är lite av en lokal variant av Dr Jekyl och Mr Holmlund.

Lite smått och gott.
Vad var det som var bra med byggnads konflikt. Vem begriper över huvudtaget av denna konflikt. Inte bidrar den till att lyfta kvinnolöner eller öka en smidig arbetsmarknad. Jag har tre byggnadsarbetare i min nära omgivning som inte begriper mycket av taktiken.

I Umeå byggs det aldrig som förr. Från vänster till höger oroas vi av att priserna går upp ordentligt. Umeåregionen skulle må riktigt gott av att byggmarknaden fylldes av många företag och aktörer. På jobbet behöver vi bygga om lokalerna innan september för att skapa dubbelt så många mottagningsrum. Men tji – det klarar inte byggmarknaden. Umeå mår överhuvudtaget bra av många företagsamma. Just i goda tider finns chansen att öppna upp, motverka snedvriden konkurrens och inte minst ge kvinnor mer spelutrymme.

3 kommentarer

 1. Lennart Holmlund

  Ska inte kommentera varför du tycker jag ska ha länken att kommentera öppen. Det finns på min blogg. Köra huvudet i väggen säger du om vägarna. Vet inte vad du menar. Kommunen har föreslageit den yttre ringen över älven och upp mot nuvarnade E12 och inte tunneln, däremot är vägverket sträckningen över slätten klar. Jag tror vägverket har fastställt vägutredningen med dessa laternativ.
  Finns som ett alternativ i vägverekts prövning. Däremot faller inte Umeåprojektet som sådant under lagstiftningen om tillåtighetsprövning. Har aldrig gjort, men vägverket hade tänkt pröva det frivilligt vilket troligen inte går. så Sven-Olov det behövs ingen tillåtighetsprövning och för att bli ett OPS projekt ska det översiga en miljard och då gäller det hela systemet. Jag tror inte det går att tillföra nya projekt .

 2. "ommenteraren"

  L.H.! Du skriver citat: ” Ska inte kommentera varför du (Edvinsson ) tycker att jag skall ha länken att kommentera öppen”. Lennart, det går inte att att föra en debatt/ diskussion mellan två parter om bara den ENA av kontrahenterna får föra fram SIN åsikt!
  Varför kommenterar DU Edvinssons inlägg, då dina inlägg inte får kommenteras???

 3. Bloggkommenterare

  Hoppsan Holmlund, nu blir du här kommenterad i din bloggkommentar på Edvinssons blogg, trots att du inte vill bli kommenterad i VK:s bloggar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>