SAS, jubileum och el-överkänslighet

Nu upprepas historien när flyget och just nu SAS Sverige har strejk. Alla andra förhandlingsområden visar upp riktigt bra taktik. Kommunal, socionomerna, SKTF m.fl fyller på tidigare avtalen inom industrin. Inom SAS-området tar man en konflikt som uppenbart utmanar tålamodet hos kunderna. Jag hamnade i flygtrasslet under fredag-lördag. Det slutade med hyrbil från Arlanda till Umeå på lördag.

Lördagar är av någon märklig anledning en fullständigt omöjlig resdag i Sverige. Det borde vi ändra på för för miljöns skull. Att kunna resa på lördag är ett viktigt argument för att ha egen bil.

Ägnade annars senare halvan av veckan åt att först möta personal och klienter på några behandlingshem för unga som tvångsvårdas. Därefter bjöd Danderyds sjukhus på en konferens om hur man genom bra register säkrar kvaliteten inom smärtsjukvården. Till sist ett hejdundrande jubileum i gamla Tobaksbolagets lokaler på Söder i Stockholm med Studieförbundet Vuxenskolan som fyller 40 år. Jag ser verkligen fram emot ett Sverige med ett civilsamhälle som få spela en större roll.

Den gamla schablonen med höger – vänster i politiken bygger på att det bara finns privat eller offentligt. Men det civila mitt ibalnd oss finns och måste få synas. Läste att någon ekonom som påstod att civilsamhället omsätter flera hundra miljarder i Sverige. Alla organisationer, vägföreningar, socialt engagerade kan sträcka på sig.
För en tid sedan bloggade jag och Lennart Holmlund om att vuxenutbildningen borde vara ett lämpligt uppdrag för civilsamhället. Ungeför som folkhögskolorna varit i 100 år.

Imorgon är det kommunfullmäktige. Det finns flera punkter som har att göra med kontakten mellan kommunes verksamheter och föreningar och civilsamhället. Äntligen får vi regler för personer med elöverkänslighet ska kunna få stöd i vardagen. Denna fråga har jag grävt i flera år. Fullmäktigebeslutet är ett svar på ett uppdrag som jag var med och formulerade. Mot ålderdomligt tänkande från Boverket bl.a. Men framförallt är det medlemmarna i de elöverkänsligas förening som tålmodigt gett kommunen sakliga argument. Den föreningen är en del av civilsamhället!

Även två olika motioner om snedvriden konkurrens och utmaningsrätt mot kommunal verksamhet handlar om civila organisationers rätta att synas och verka. Lagen om offentlig upphandling är ett problem när civila organisationer vill vara med. Näringsminister Maud Olofsson lovade i fredags att just den frågan finns med nu när regeringen har ett nytt lagförslag på gång.

Till sist ser jag ännu en fråga på fullmäktige som är direkt en kontakt med civilsamhället. Tomtebo ska få sin efterlängtade idrottshall. Inom centerpartiet föreslog vi för många år sedan att den hallen borde ha byggts istället för 20-miljoners pelarna på Kolbäcksbron. Nu kommer hallen att vara färdig 10 år senare och ge alla föreningar i Östra staddelarna bra stöd. Det är civilsamhället det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.