Dags för digital-TV och media över gränserna.

I början av september släcker Vännäsmasten sina analoga sändningar och det blir digitalt för hela slanten. Stugan i Ratan ligger redan i ett område med svaga signaler. Både mobiler, radioapparater och förstås TV:n hackar och fräser. Därför har jag fräscaht ut antennanläggningen och till sist blev det 65% signalstyrka och 100% kvalitet på de digitala kanalerna. Och på köpet massor av kanaler från Finland.

Det finns många bra kanaler från omgivningen. BBC, CNN och franska TV5MONDE är bra. FastTV har ett bra nordiskt paket. Finland verkar riktigt aktiva med lokala kanler som når till Ratan. Kanske nått att ta med i bilden inför firandet av 200-års minnet av sista större kriget där både Sverige och Finland var brickor i en större europeisk konflikt.

Många ’svenska’ TV-program finns redan i andra länder. Allsång på Skansen kan jämföra sig med ett ännu mer allsångsrikt finländskt program. Och all sport förstås. Favoritkanaler med sport har redan fått med 7 kanaler.

Tillgång till bra media är förmodligen bästa garantin för att våra 200 år med fred kan bli mycket, mycket längre. Det borde finnas ett kommersiellt intresse att mediar korsar gränser. Mer från Norden i både dagstidningar och TV/radio. Utbyten av reortrar och nyheter borde vara lättare än någonsin i vår digitala värld. Jag kollar ganska regelbundet Vasabladet och ser mer spegling av Sverige i deras spalter än vad VK och VF orkar med tillsammans. Förresten är Västerbotten ännu år 2007 medialt sett delat som Nord-och Sydkorea. Hur lätt är det att överhuvudtaget läsa redaktions- och familjenyheter från Skellefteå i Umeå. Det gäller även annonserna! Av en ren lyckträff hittade vi en perfekt hörnbäddsoffa i möbelannons från en Lövångerfirma.

Leve digitaliseringen – nu kommer världen ännu närmare. Snart är det kanske dags att också förena norra och södra Västerbotten!!

En kommentar

  1. Anders Häggdal

    Jag förenar hellre Umeå med Västernorrland. Botniaregionen känns betydligt fräschare än den gamla administrativa konstruktion som Västerbotten är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.