Centerämman i Kalmar är i full gång. Trycker på om regioner.


Väl framme i Kalmar rivstartade Centerpartiets partistämman med att diskutera och anta helt nya stadgar för hela partiet. Förberedelserhar varit omfattande genom remisser och överläggninar de senaste två åren. Klubbslaget för 10 minuter sedan innebär att stämman var fullsträndigt enig i beslutet om nya stadgar.

Varför är då viktigt med stadgar för ett politiskt parti? Alla partier riskerar att fastna i gamla traditioner vilket gör det svårt för nya sympatisörer och medlemmar att komma fram. Centerpartiets nya stadgar innebär att den enskilde medlemmen får mer att säga till om och att kretsarna i kommunerna blir den viktigaste byggstenen i partiets demokrati.

Jag lyfte frågan om att stärka regler och rekommendtioner kring centerpartiets roll som grundorganisation i Studieförbundet Vuxenskolan. Det blev också stämmans första tillägsbeslut. Roligt att många uppskattade den frågan. Det verkar också som att min debattartikel i veckan om att slå vakt om En Bok för Alla också väckt ett nyfiket intresse. Alltihop är exempel på att politiska partier behöver kontakten med en aktiv kulturdebatt. Partier är inte bara politiska aktörer utan spelar även en roll för debatten i civilsamhället både på hemmaplan och nationellt.

Just nu debatterar vi regioner och det stora behovet av att statens sätt att organisera sina verksamheter. Vi har mängder av myndigheter som fungerar som stuprör utan att bry sig om varandra. Vi ser det inte minst i Västerbottens inland just nu. Alla som engagerar sig i den frågan måste kräva att statens ansvar och organisation radikalt ändras.

Jag kommer tillbaka med fler kommentarer från Kalmar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.