Umeå – en port in i den nordliga rummet

Jag har haft förmånen att möta Ungern under fyra dagar. Tillsammans var vi en grupp som besökte dels Pecs, som är Ungerns Kulturhuvudstad 2010, dels Budapest, som förlorade nomineringen. Vi fick med oss många nyttiga erfarenheter. Jag tog även hem ett snuvvirus.

Jag tycker vi lärde oss att kulturhuvudstadssatsningar både är ett kultuprojekt och ett sätt att satsa framåt och ändra på sådant som är fel. I Pecs satsas på en port mot Balkan – Europas oroliga hörn. Alltså angelägna frågor för att lyfta fred och samförstånd. Och att visa att minoriteter kan leva tillsammans. Huvudstadsarbetet blir för deras del en viktig regional stimulans mitt i Centraleuropa.

Om och när Umeå får stafettpinnen att bli kultur-huvudstad 2014 innebär det en satsning på att öppna porten in i det nordliga rummet. Här finns en bred kultur och modern samhällsutveckling. Mångtusenåriga Samiska anor i ett klimat som skapar förutsättningar in i framtiden. Livsmiljö med ren luft och rent vatten, tillväxt inom både kultur och näringar. Tolerens och öppenhet är andra värden. Det nordliga rummet rymmer norra Sverige och Norden.

Kulturhuvudstadssatsningen innehåller även en protest mot alla de som både i Sverige och inom EU slutar rita kartorna norr om Stockholm. Alltså en protest mot de som använder härskartekniken att osynliggöra oss.

Men det bygger även på mycket mer av samarbete i norr för att utveckla oss. Forskning och högre utbildning är en fantastisk tillgång. Umeå, Sundsvall och Luleå kan dra åt samma håll. Jag tycker dessutom att vår norra tradition med folkbildning och vardagskultur är oerhört värdefull. Det märkte jag när vi frågade de Ungerska värdarna om deras föreningsliv och traditioner med folkliga mötesplatser.
Om detta ska vi berätta.

2014 är det 30:e året som det utses kulturhuvudstäder i Europa. Umeå kan bli den stad som öppnar porten in i det nordliga rummet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>