Arlanda – en dödsfälla?

Arlanda och luftfartsverket är en fråga jag grunnat på en längre tid. Arlanda flygplats är navet för hela Sveriges flyg och en av få flygplatser som går med vinst. Det borde vara självklart med tanke på alla dyra kiosker som finns där. Flygplatserna är verkligen monopolets hemvist.

Arlanda lever på alla oss som flyger till Stockholm. När man väl landat möts man av en parfymbutik dominerar hela miljön. Det första man upptäcker är allt som stinker i luften. Därefter ser man det stora utrymmer som fått plats bland alla köer och trängsel.

Men var är hänsynen till alla resenärer med astma- och allergi? Jag själv reagerar starkt på vissa lukter. Jag kan nysa på rad 4, 15 och 23 beroende på var parfymerna har satt sig. På Arlanda är det konstant näsdropp ända fram till utgången.

Offentliga miljöer har blivit alltmer befriats från sådant som påverkar oss ofrivilligt. Bästa exemplet är förstås att rökningen förbjudits t.ex i restauranger. Flyget och flygplatserna hakade snabbt på den trenden. Samma sak gäller sjukvårdsmiljöer där blommor och parfymer sorterats bort.

Men där röken försvann har stanken från parfymbutikerna tagit plats. Det har genomförts utan hänsyn till alla som är överkänsliga. Ventilationen är obefintlig. Jag känner till människor som tvingas försöka smita runt, hålla andan eller helt enkelt avstå från att flyga. Eller välja Bromma flygplats – som sköter sig bättre.

Borde inte luftfartsverket vara lika mån om passagerna på marken som i luften? Det är bara en tidsfråga innan någon passagerare drabbas av anafylaktisk chock och andningsstopp. Det är en dödsfälla!

En kommentar

  1. Eva-maria Dufva

    En annan intressant sak är att när/om man lyckas ta sig förbi alla dofter med hälsan i behåll, infinner sig för många nästa prövning, nämligen att en sista gång försäkra sig om att inga jordnötter serveras ombord på flyget. Det kan nämligen också förosaka en anafylaktisk chock! Vem tar ansvar för det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>