Det stora märkesåret 1809 – 200 år av fred. Varför är det så svårt för Umeå kommun att ställa upp?

Varför använder i Umeå kommun Märkesåret 1809?

1809 års krig bl.a i Västerbotten är fortfarande sista krigshandlingen på svensk territorium. Samma år fick Sverige nya grundlagar. Regeringsformen gäller än. 2009 är det dags att uppmärksamma detta och regeringens satsar och har inrättat en nationalkommitté.

2001 skrev jag underlaget till en riksdagsmotion som såsmåningom skrevs under av fyra partier. Den motionen är en av påstörningarna bakom att Sverige satsar på olika sätt att uppmärksamma MÄRKES ÅRET 1809. Teaterföreningen i Sävar var tidigt ute med förslag om att göra om de populära Sävarspelen. Det finns bra ideer alltifrån Hörnefors i söder till Ratan i norr. Eller rättare sagt efter hela Norrlandskusten, bl.a i Kalix förbereder man sig på olika sätt att uppmärksamma märkesåret 1809. Men Umeå kommuns engagemang är en enda stor sirapshink!

Idag skriver vi mars 2008. Tiden försvinner. Ska föreningar och amatörer hinna bidra med sitt engagemang MÅSTE kommunen ge besked om vilket ekonomiskt och praktiskt stöd man är beredd att bidra med.

Dessutom är arbetet inför 2009 ett genrep inför kulturhuvudstadsåret 2014. Hur kan Umeå satsa både på bredden, spetsen och djupet? Det gäller att hitta vägarna att engagera många, många!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.