Dags att öppna Umeås stora trumfkort – gamla I20 övningsfält

Alltsedan I20-brigaden las ner har gamla övningsfältet stått i stort sett tomt. Södra halvan ägs av Umeå kommun, den norra halvan är fortfarande militärens. Företagsparken Umestan är på väg att försäljas samtidigt som Totalförsvarets Skyddscentrum har fullt upp om man får tro deras hemsida.

Annars har har den södra delen av övningsområdet mest fungerat för skogspromenader och älgjakt.
Jag hoppas att Umeå snabbt kan komma i gång för att bygga upp området för bostäder, handel, kanske en Event-arena, industriverksamhet, fritid och rekreation m.m. F d I20-området (hoppsan vi har inte ens ett bra namn för området) ligger så centralt att det kan utvecklas på egna meriter. Samtidigt skulle det lätta på trycket på känsligare områden runt Nydalasjön, Ön m.fl.

Vad hänger det på? Att få ingång bygget av Norra Länken dvs en europaväg genom området skulle öppna för många andra möjligheter. Just Norra länken är den mest effektiva vägsatsning staten och Umeå kan genomföra. Nya godsbangården i ena kanten, Greenzone i den andra. Jag som centerpartist har röstat fram satsningarna på bägge sidor. Nu är det hög tid att satsa mitt emellan.

En kommentar

  1. Anders Persson

    Re: Gamla övningsfält bebyggs på många håll – Linköping planerar,..
    Hur mycket kostade saneringen av marken där nere??
    På vilken prisnivå ligger tomt/markpriserna i förhållande till tomter/mark på andra områden i närheten??

    Vem betalade saneringen av marken?? Kommunen?? de nya markägarna?? eller tvingades finansministern öppna på allas vår plånbok???

    Näää nog finns det bättre områden att bygga på.. tex. vägarna i och runt Umeå?? Kranskommunerna erbjuder bra boende i närhet till natur å allt som våtmarkerna på skjutfältet kan erbjuda? men hur ser det ut för alla som pendlar till och från Umeå för att förvärvsarbeta??

    DÅLIGA VÄGAR. (många gånger under all kritik!!!!! E 12 är ett mycket bra exempel)
    DÅLIGT FUNGERANDE KOLLEKTIVTRAFIK (och det beror inte på bussförarna)
    RINGLED RUNT UMEÅ SAKNAS FORTFARANDE (alla har vi väl någon gång på något sätt upplevt trängsel i trafiken genom stan för att komma till olika delar av staden!?)

    Jag tycker att vi borde börja bygga i rätt ände och inte bygga in fler människor i en infrastruktur som inte hängt med när Umeå växt och blivit en lite större stad än tex. till, från och genomfartsleder klarar av att släppa igenom när vi ska åka till och från våra arbeten..
    (tyvärr kan inte alla jobba hemifrån)

    Vi måste bli bättre på att börja i rätt ände!!! Annars slutar det med att vi målat in oss i ett hörn och får svårt att komma ut!!!

    O-ver and O-ut?.
    Besvara @nders 12/03 23:23
    Re: Bygg!, 12/03 10:35
    Tänk va konstigt… när försvarsmakten är stor, beredd, och fungerande så tycks det att den är för dyr å det är det inte alls bra… när den i princip är obefintlig men ändå fortsätter att sträva efter en viss beredskap men som till stora delar bygger på ”frivillig bas” så är den fortfarande för dyr och inte alls bra? när den behövs som mest och inte längre klarar av att vara beredd, stark, fungerande eller utbildad att ens klara att lösa ganska ?enkla? uppgifter såsom stöd till samhället så skriker man högt å frågar vad i H-vete försvarsmakten håller hus och varför man inte har grundberedskap?

    Vi frivilliga kanske borde söka oss till broder/systerlandet på andra sidan kvarken där man verkar ha förstått att försvarsmakten är en viktig del i samhället och inte bara en oanvändbar koloss som bakbundits pga. besparingskrav istället för att investera för att bli effektivare?

    Borde man inte kunna säga samma sak om den politiska kolossen som bara sväller med nya utskott som definitivt inte har någon ?öppen? redovisning om vare sig verksamhet eller förbrukning av ekonomiska medel!?!?!?!?
    Besvara ”Brother in arms” 12/03 23:03
    Gamla övningsfält bebyggs på många håll – Linköping planerar
    Många kommentarer tar helt riktigt upp saneringsfrågan dvs hur städar man upp efter efter artelleri, granater och skapt amunition. Andra kommuner har redan bebyggt tidigare övningsområden. Linköping håller på – kolla in website http://www.pub.linkoping.se/oversiktsplan/ovningsomr/.
    Besvara Sven-Olov Edvinsson 12/03 17:37

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.