Lovande novelltävling

Wikipedia beskriver novellen så här: En novell är en kort skönlitterär text. Ordet novell kommer från italienskans novella (’nyhet’). Novellen är ursprungligen en berättelse om en nyhet av underhållande art, en anekdot i lätt framställning och nyttjas företrädesvis om mindre berättelser, vanligen på prosa.

Gårdagens prisutdelning på Gammlia känns som en lyckad debut på Umeå nyinrättade novellpris. Inom styrgruppen har det varit en del funderande över hur ett nytt pris sjösätts så att prissumman och bidragen balanserar varandra. Genom att utse fem vinnare första året blev sjösättningen genialisk. Ett genomtänkt svar på den fantastiska uppslutningen med 571 bidrag till året pris. Denna bredd kan onekligen locka många att ställa upp i fortsättningen.

Årets tema var ’Den nordliga dimensionen’. 2009 blir temat ’Temperament’. Men vi närmar oss ändå frågan om det ska vara något tema överhuvudtaget. Jag tror och hoppas att novellpriset efter två-tre omgångar kan fungera utan tema.

Torgny Lindgren – som vanligt briliant i sin analys – betonade att priset fyller ett tomrum eftersom novellen inte har samma litterära utrymme nu som tidigare. Egentligen borde den korta formen kunna passa dagens läsare. Det mesta idag ska ju kunna gå snabbt och vara lättillgängligt. Samtidigt konkurrerar kanske novellen med bloggen och andra snabba berättarkanaler.

Den argentinske författaren Julio Cortázars novell "Axolotl" har beskrivits som 1900-talets bästa novell. Den gavs ut i svensk översättning 2007 och har blivit en kritikerfavorit. Jag hörde den nyligen i radions P1 uppläst av Gösta Ekman. Den novellen lever i tankarna och fortsätter engagera trots att ämnet och bilderna egentligen är banala.

Några av gårdagens vinnarnoveller fungerar på samma sätt. Texten fortsätter att leva och förbrylla långt efter läsningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.