Papperslösa individer: Landstingens besked mycket välkommet!

Nästan ingen av oss har prövat på hur det är att vara papperslös. Dvs att som individ inte finnas i ett samhälle och inte ha något skydd. De som blir papperslösa har antingen ett lagligt beslut att avvisas ur landet eller överhuvudtaget kommit till Sverige olagligt. De flesta tänker på flyktingar som fått avslag på uppehållstillstånd. Men i norra Sverige finns flera exempel på individer från Ryssland som befinner i Sverige olagligt. Inte sällan med kriminella kopplingar.

Det är domstolar och polis som har uppgiften att se till att de som olagligt befinner sig i Sverige utvisas. Om dessa individer har idag ingen rätt till vanlig sjukvård. Läkare, barnmorskor och andra yrkesgrupper i sjukvården får och kan inte vårda och behandla dessa människor utom akut sjukvård ’som inte kan anstå’.

Sverige använder vanlig sjukvård som ett sätt att förfölja papperslösa individer istället för att ger domstolar och polis resurser att ta sitt ansvar.

Jag bloggade i denna fråga den 2 februari och krävde att både regering och landsting skulle ta sitt humanitära ansvar. Nu har landstingen i norra Sverige gjort gemensam med t.ex. västra Sverige, Stockholm m.fl. och öppnar för papperslösa individer. Sjukvårdens medarbetare slipper agera domstol och polis. Sjukvårdens medarbetare slipper bli lagbrytare när man följer sin yrkesmoral och gör sitt bästa.

En del kan uppleva att det är juridisk dubbelmoral att söka efter människor för utvisning samtidigt som sjukvården får hjälpa samma individer. Gravida mödrar, hjärtsjuka personer, diabetiker, individer som behöver rehabilitering efter bl.a. kringsupplevelser m.m. Detta problem finns i hela västvärlden, de demokratiska länder som har en likartad rättsäkerhet kring dessa frågor. Många länder i Europa accepterar dubbelmoralen – och klarar av det. Nu är det dags att Sverige också gör likadant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.