Från fullmäktige: Miljömål och folkhälsa först ut.

UMEÅS MILJÖMÅL
Fullmäktige ska fastställa Umeås miljömål. Det har varit en riktigt seg process. Många andra kommuner har fattat liknande beslut under 2005 -2007 men Umeå har nog inte ambitionen att bli en vinnare för miljön. Dokumentet har allt eftersom blivit mer urvattnat.

Jag har från engagerade medborgare fått exempel på hur defensiv Umeå är när det gäller att värna och lyfta fram vårmarker och vattendrag. Umeälvens delta är en formidabel resurs. Fågelskådning är ett växande turistintresse och det borde Umeå ta till vara. Kristianstad är en kommun som formulerat sina miljömål mer offensivt. Dagens miljömål ska klubbas men för att snarast utvärderas och utvecklas.

FOLKHÄLSA
Vi fick för några år sedan nya nationella folkhälsomål – 11 stycken. Centerpartiet var mycket aktivt bakom riksdagens beslut och vi motionerade i kommunen att snabbt översätta folkhälsoarbetet i Umeå. Nu har vi resultat och vi tycker det är bra. Vi har under arbetet även velat lyfta ett nytt mål: Främja psykisk häla och förebygga psykisk ohälsa. Landstinget har med det men inte kommunen. Ett annat mål – Trygg och säker sexualitet – borde märkas i kommunens ambitioner. Kommunen har agerat i dessa frågor genom att inte ställa upp bakom förslag om sprutbytesprogram. HIV-smittan ökar igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.