Blir Umeå lyckligare av 200 000 invånare?

Vid dagens kommunstyrelse höjde (s) och (m) Umeås befolkningsmål till 200 000 invånare fram till 2050. Centerpartiet fick stöd av folkpartiet och kristdemokraterna för förslaget att behålla det ambitiösa befolkningsmålet 150 000 innan 2050. Vad (v) och (mp) tycker vet vi inte ännu.

Vi har två invändningar. Först är vi i grunden tveksamma till att 200 000 på 40 år är realistiskt. Det kan innebära felsatsningar som kostar oss miljarder. Dessutom får inte en så viktig fråga bara röstas fram på en höft. Analysen saknas helt och hållet när det gäller (s) och (m) önskesiffror.

Vi tycker att att det är dags att skapa en allsidig debatt i Umeå istället för att snabba infall ska prägla debatten. Bjud in all kompetens som finns i Umeå för att belysa olika utvecklingsscenarier.

Vi vill belysa vissa aspekter. Både nuvarande befolkningsmål och nya mål kräver omfattande satsningar inom alla verksamheter t. ex förskola – skola, social verksamheten, service, gator och vägar, bostäder, kultur och fritid.

Förslaget att öka befolkningsmålen från 150 000 till 200 000 görs utan några som helst analyser av förutsättningar och konsekvenser. Vi anser att frågor om social trygghet, regional balans och miljöstabil utveckling måste analyseras och värderas.

Blir Umeå lyckligare av 200 000 invånare än de 150 000 som målet hittills varit? Alltihop rymmer många politiska debatter åren framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.