Umeå växer så det knakar – redan!

I morgon har Umeås kommunfullmäktige för första gången frågan om målet för Umeås tillväxt uppe för första gången. Hittills har målet varit varit att nå 150 000 före 2050. Nu föreslår (s) och (m) att målet ska vara 200 000 före år 2050.

Jag tycker att förslaget om 200 000 blivit en fartblind sifferlek.

Torgny Domar i Umeå följer intresserat frågan och har bidragit till intressanta uppgifter som ger frågan bredare och djupare belysning. Sedan den stora kommunsammanslagningen 1973 har Umeås befolkning ökat med 53,2 %. Av de 22 största städerna i Sverige är det bara Nacka som vuxit mer. Om vi jämför oss med städer i Norrland växer Sundsvall 2,3%, Luleå 17,8%, Skellefteå 0,7%. Närmaste universitetsstad efter Umeå är Uppsala som vuxit med 48,1 %.

Jag vill säga att nuvarande mål med 150 000 är ett mycket ambitiöst mål för Umeå. Det förutsätter att nuvarande tillväxt fortsätter!

Nu får inte frågan bli en sifferexercis med pokerbud i potten Det måste handla om en balanserad analys av många olika faktorer bakom varför en kommun växer.
Hur ska den demokratiska förankringen skötas? Balansen i regionen är viktig och nödvändig. Växande ska ske genom att den sociala hållbarheten tryggas. Det gäller att utveckla en kulturell höjd bland människorna. Bra livsmiljö för alla – självklart.

Ingenting av detta finns med i underlaget för (s) och (m) förslag att klubba målet 200 000 för Umeå. Varning för kraftig hastighetsöverträdelse – utan styrkort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>