Bilden av framtidens Umeå på väg att bli suddig!

Budgetfullmäkige pågår som bäst! Ganska många inlägg har diskuterat hur klokt et är att hux flux höja Umeås befolkningsmål upptill 200 000 invånare. Umeå måste samtidigt vara rädd om kommunens anseende inför olika samarbeten. Exempel handlar det om den nya regionbildningen i norra Sverige, satsningen på att bli kulturhuvudstad, arbetet inom region Västerbotten, samverkan med universiteten.

Min poäng är att Umeå kan och får inte reta upp grannkommuner och entusiaster runt om i norra Sverige genom att sätta befolkningsmål som blockerar tillväxten hos andra. Umeås stabilitet ligger i att regionen i övrigt tuffar på och utvecklas. Inlandets gruvnäringar ligger i startgroparna. Skogsnäringen är oerhört stark just nu, vilket märktes på Skogsnolia, som slogs besöksrekord med bred marginal.

Därför hoppas jag att fullmäktige åtminstone följer mitt förslag att återremittera målet med befolkningsmålet 200 000. Under tiden fortsätter det gamla målet med 150 000 invånare att fungera. Ett så kraftig förändring måste analyseras med tanke på sociala konsekvenser, för- och grundskolan, stabil livsmiljö m.m. Annars hotar bilden av Umeås framtid att bli suddig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.