Kultur och föreningsaktiviteter är bästa sättet att motarbeta drogbruket hos unga?

Ska alldeles strax lämna Liverpool för återresan till Umeå. Jag upplever att vi nu har en stark grund för Umeås ansökan till att bli kulturhuvudstad 2014. Det finns ett patos, det finns en kulturpolitisk ambition. Liverpool har lärt oss ett kulturengagemanget fungerar som bäst när det samtidigt bidrar till att förändra viktiga humanistiska värdringar.

Dagens Daily Telegrafh skriver på första sidan om en kraftig ökning av drogmissbruk bland barn! 1200 barn fick specialistsjukvård under 2007 efter bruk av allt kraftigare, olagliga droger. En fördubbling på några år coh långt över siffrorna i Sverige.

Den svenska socialdebatten lyfter fram allt fler exempel på att det är föreningsengagemang, kultur och allmänbildning som fungerar bäst i arbetet mot drogroblemet. Enskilda individer behöver förstås hjälp om man hamnat i drogfällan. Men ska samhället jobba förebyggande måste det ske genom engagemang som fyller vardagen med friska värderingar. Det är förstås bra att föräldrarna finns hemmavid. En annan rubrik berättar at britterna lämnar Irakkriget helt och hållet senst i maj nästa år.

Ett område som också kräver ett vardagligt engagemang och värderingsarbete är vårt ansvar för miljö och klimatansvar. I samma tidning skrivs det om att det varmare klimatet har resulterat i att RÖDHAKEN numer lägger sina ägg på våren en vecka tidigare än 1970. I tidningen beskrivs att staden Liverpool ska börja källsortera sina sopor nästa år!

Snart lyfter planet hem!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.