Nu börjar höstterminen! Viktigt med bättre trafiksäkerhet för skoleleverna!

Under vårterminen inträffade flera otäcka olyckor där unga på väg till/från skolan drabbades. Mopedförare har under sommaren varit inblandede i fler dödsolyckor när någonsin. Det gäller även cyklister. När höst och vintermörkret slår till är alla skolvägar potentiella olycksfällor.

Centerpartiet i Umeå har motionerat om att alla elever i årkurs 1 -3 ska förses med reflexvästar. Vi ser gärna att även förskolan hakar på. Många grupper har redan satsat på reflexvästar. Vi vet att reflexer är ett jättebra att synas i trafiken. Om alla barn har reflexväst blir det mycket lättare för både föräldrar och skolpersonal att få alla att använda västarna.

Nu är trafiksäkerhet inte bara en fråga om reflexvästar. Det handlar framförallt om vårt sätt att agera i trafiken – mest vuxna i alla åldrar. Men vi tror att en satsning på reflexvästar till alla ger en anledning till att sätta trafikfrågorna i centrum igen.

Så fort det handlar om mopeder, motorcyklar, skotrar på snö och vatten, fyrhjulingar m.m. verkar det sprida sig en form av odödlighetstänkande. Det verkar även gälla cyklisterna i Umeå. Detta beteende måste förändras! Jag möter som läkare många av dom råkar ut för det allra svåraste skadorna på hjärna och ryggmärg.

Alltså: Reflektera på allvar över trafiksäkerheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.