Den nya, större läkarutbildningen i norra Sverige ett nytänkande, en framgång!

Nu vet vi att regeringen kommer att föreslå sammanlagt 37 nya platser i den nya, större läkarutbildningen i norra Sverige. Jag vill gratulera medicinska fakulteten och Umeå universitet för ett mycket bra arbete.

Jag vill påstå att det nya upplägget med utbildning i alla fyra norra landstingen är en viktig och praktisk pusselbit i den nya norra regionen. Den nya regionen kommer att behöva hitta nya samarbetsformer inom hälso- och sjukvård, utbildningarna, kommunikationer, miljö, kultur m.m. Det medicinska fakulteten nu gör är det första goda exemplet på hur praktiskt, framåtsyftande samarbete kan byggas vidare.

Jag ser fram emot fler sådana samarbeten inom andra vårdutbildningar exempelvis sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, socionomer m.fl. Det behövs inte minst för att skapa en bra tillgång på praktikplatser.

Den praktiska kliniska forskningen kommer att kunna utvecklas.

Samarbetet inom både bassjukvården och den högspecialiserade sjukvården kommer att hitta helt nya vägar om vi dels river en del administrativa gränder, dels utbildar medarbetarna på ett sätt som gör att hela regionen och dess människor känns som ’min egen’.

Jag hoppas innerligen att detta smittar av sig på många andra sektorer. Jag ska själv vara med om att utveckla kulturområdet i norra Sverige. Vi kanske ska börja med att lära oss av medicinska fakultetens intensiva arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.