Nu väntar jag på EN skuggbudget från s-mp-v! Men innan dess dags att packa resväskan.

NÄR KOMMER EN GEMENSAM SKUGGBUDGET FRÅN S-V-MP?
I helgen fortsatte det komma budgetnyheter. Arbetslöshetsförsäkringsavgiften (vilket ord!) kommer att sänkas. Tillsammans med försäkringarnas egna sänkningar är det ett bevis på att hög sysselsättning är lönsamt. Socialdepartementet meddelade också att landstingen får dela på 1 miljars/år för fortsatt arbete att minska och förebygga sjukskrivningar. Jag kan ge flera tips på hur arbetet ska utvecklas. Nu är det dags för många med funktionshinder. Bland annat uppmärksammade Västerbottensnytt i förra veckan det växande antalet unga vuxna med uppmärksamhetsstörningar (typ ADHD). De hamnar alltför ofta i käm i arbetslivet.

Men Anders Borgs budget i all ära. Den verkliga thrillern blir om s-v-mp kan åstadkomma nått alternativ. Förra året fanns det inte en tillstymmelse till gemensam skuggbudget. Debatten mellan v-s den senatse veckan bekräftar att gapet kvarstår.

Dessutom har Sahlin ändå så många löften i luften att hon får svårt att kalar av det. Senaste löftet om två hundra kronor mer i skattelättnad till pensionärerna blev tydligen bra en besvikelse på PRO-kongressen.

Jag utgår från att media hjälper oss att granska alternativet. Förra året flyttade s i sin skuggbudte närmare en miljard av driftpengar till enskilda vägar till vägsatsningar i Stockholm. (s) lånade kors och tvärs i sin skuggbudget att det var riktigt svårt att genomskåda tricket. En annan sak är att med s i spetsen kommer kostnaden att anställa unga under 26 att öka flera miljarder. Kan vara bra att ha i minnet när vi får höra kommentarer om att satsa på unga!

PACKA RESVÄSKAN
Jag ska delta i den lilla grupp som åker till Qufu i Kina för att utveckla det kulturuella utbytet. Sedan drygt ett år har Umeå kommun utvecklat kontakter med provinsen Shandong (91 miljoner inv) och staden Qufu (90 000 inv). Qufu är exempelvis Confusius födelstad och tillhör den region där taoismen grundades. OuFu ligger c:a 130 km söder om provinshuvudstaden Jinan. Ungefär som mellan Umeå – Lycksele. Jinan liger i sin tur 36 mil söder Peking. Umeå fick för fyra veckor sedan inbjudan till den Kulturmässa som hålls med start nästa vecka. Umeå är inbjuden för slutförhandling och undertecknande av ett samarbetsavtal.

Marie-Louise Rönnmark och jag åker som politiker. Vi två är/har varit kommunfullmäktiges ordförande i Umeå. Det motsvarar i internationella sammanhang borgmästare/Mayor. Om någon vill titta på Qufu bilder kolla in http://en.wikipedia.org/wiki/Qufu. Avresa den 24/9 på kvällen. Resan tar 8,5 timmar. Åter den 2/10 till Umeå på kvällen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>