Samhällskritik i Kina fanns på konstutställning!

Plötsligt stod jag mitt i en samhällskritisk debatt i Kina. I den stora mässan i Jinnan fanns en avdelning med samtida konst (contemprorary art) som för mina ögon var det allra mest kommunistkritiska. Jag skickar med en bild av en rad med statyer föreställande nakna manskorppar med röda händer och utan huvud. Och med kondom! I det röda Kina ska händerna arbeta men utan att använda huvudet. Och vänta med barn och familj.

Även en del andra alster framstår frispråkiga mitt i den pompösa regin med invigningar och middagsbjudningar. Jämför man Kina för 28 år sedan strax efter arresteringen av De fyras gäng med dagens oerhört expansiva Kina kan det inte finnas någon väg tillbaka. Det finns en öppenhet. Denna blogg skriver jag från hotellrummet – gratis! En enorm kontinent som nog har de största bekymren med miljön och växande klyftor. Om västvärldens ekonomiska kollaps minskar efterfrågan på Kinas produkter tillsammans med att det börja pysa ur den fastighetsbubbla, som gömmer sig i allt nybyggande i Kina, ja då gungar det kanske även i Kina. Vad händer då i skuggan av tilltagande sociala spänningar?

Vi fick uppleva en del vardagsproblem idag. Det var uppenbarligen ficktjyvar som lyckades stjäla en kamera och en mobiltelefon av deltagare i vår grupp. Det är klart att drogsvårigheterna växer men i det offentliga är både alkoholen och sexismen befriande frånvarande. Jämfört med det mesta i västvärlden fanns inte pub eller bar inom synhåll i sexmiljonersstaden.

I eftermiddag bar det i väg till 2008 års internationella Confucius kulturfestival. Än så länge bara preludier i ett kallt och regnigt Qufu. Den nybyggda arenan har haft samma byggherre som Fågelboet i OS-Beijing. Dit ska vi på onsdag då det är första gången fågelboet öppnas för allmänheten efter OS. Men det behövs biljetter för att komma in! Imorgon blir det Confucius för hela slanten. Vi hörs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>