Konfucius – världsprofet eller maktens bundsförvant

Idag firades en 2559-års dag. Så länge sedan är det sedan Konfucius föddes. Det håller både Kina och flera andra länder i Asien noga reda på. Familjen Konfucius finns kvar med 77 generationer i rakt nedåtstigande led. Ättling 77 är professor på Taiwan eftersom 76an flydde dit 1936!

Konfucius var en yngre samtida till taoismens grundare Lao Zi och antas ha levt från 551 till 479 f.Kr. Enligt traditionen föddes han i den kinesiska staten Lu i en adlig familj, som nyligen flytt från staten Song. När han var tre år dog hans gamle far, och han växte upp under mycket fattiga omständigheter tillsammans med sin unga mor och hennes far. Värderingar han förde vidare var att man skulle visa respekt uppåt, välvilja nedåt. Hans filosofi var också att alla föds lika, och formas genom utbildning och övning.

Dagens firande hölls med tusentals deltagare i det stora, gamla templet i Qufu. Det var högtidligt och andligt. Vår Umeådelegation representerade av Marie Lousie Rönnmark, vår Mayer dvs Umeås borgmästare i internationella sammanhang. Templet är fyllt av rum, trösklar och andra symboler som berättar om att det nog finns någonting ännu längre bort. Jag får en stark känsla av att det hierarkiska tänkandet har en bundsförvant i Konfucius. Det gör kanske idéerna särskilt populära hos makthavare.

Kina som nation har gjort en mycket stark lansering av Konfucius sedan det nya årtusendet startade. Enligt de informationer vi fått här i Kina är det 270 Konfuciusinstitut på gång runt om i världen. Stockholm var först ut med Nordiska Konfuciusinstitutet som startade i februari 2005 som ett samarbete mellan Stockholms universitet och bl.a. universitetet i Shanghai. Syftet är att stötta det kinesiska språket och den kinesiska kulturen. Kina satsar och det gör att det även har väckts frågor om att säkerställa universitetens opartiskhet och oavhängighet garanteras.

Umeå har chansen att väcka ett djupare intresse för Kina både inom utbildningarna, äffärslivet, kulturen och forskningen. Kina är en stormakt som ska behandlas som sådan. Det skrevs för en tid sedan att 80% av alla byggkranar finns idag i Kina! Hur förbereder vi umeungdomarna på en världsmarknad med Kina som dragloket i skuggan av en krakelerad USA-ekonomi?

Kinas värdeskapande intresse är intressant men samtidigt kontroversiellt. Jag tänkte komma tillbaka till Taoismen nästa blogg. Konfucius behöver konkurrens och balans. Och det behöver även stormakten Kina.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>