Bättre kan du Ågren! Kina behöver mer av Taoism.

UMEÅS TILLVÄXT
Jag måste först få reagera på Anders Ågrens senaste blogg där jag hämtar följande citat: ’att motståndet till Umeås tillväxt verkar vara högst begränsat. Och motståndet verkar vara begränsat framförallt till ett parti.’

Jag läser in att Ågren syftar på Centerpartiet eftersom vi är det enda parti som vågat lyfta frågan över Umeås gränser. Men citatet är ett exempel på politisk falskhet. Centerpartiet liksom alla andra partier står bakom befolkningsmålet 150 000 före 2050. Det är en ordentlig tillväxt. Att beskriva detta som ’ motstånd mot Umeås tillväxt’ är rena struntpratet!

Jag personligen deltar aktivt i arbetet att utveckla Regionsjukhuset och norra sjukvårdsregionen. Jag har alltför många tecken på att den tillväxtacceleration som (s) och (m) i Umeå nu startat inverkar negativt på det förtroendeberoende arbetet som tillskapandet av Norra Sverigeregionen kräver. Men den regionbildningen har ju moderateran å andra sidan motarbetat. Så mycket luft är det i argu(m)entet att Regionsjukhuset behöver fullmäktiges beslut om ett befolkningsmål på 200 000. Med moderaternas politik i regionfrågan hamnar Universitetssjukhuset verkligen på mellanhand.

Nu är demokratin så funtad att dialogen kan och ska fortsätta om befolkningsmål och Umeås roll. Jag är övertygad om att framtiden kräver mer av gemensamma tag i norra Sverige. Umeå kan riskera att spela bort sina kort om självgodheten övertrumfar ödmjukheten.

TAOISMEN
Kinadagarna börjar närma sitt slut. Namnet Konfucius förekommer väldigt ofta
idag, mest beroende på att den Kinesista staten ofta stödjer sig på Konfucius tankar. Därför är det nödvändigt att nämna Taoismens som genom Lao Zi, en äldre samtida till Konfucius och taoismens grundare. formulerade andra insikter än de som Konfucius skrev ned.

I Sverige blev författaren Harry Martinsson en känd Daoist, eller Taoist som det numer skrivs. Genom Harry Martinsson och hans respekt för naturen, de ändliga sammanhangen och ödmjukheten inför männsikans roll kan man få en bild av vad taoismen står för. Dagens miljöproblem, klimatfrågan och människans övergrepp på naturen kräver andra värderingar. Även frågor om manligt och kvinnligt har filosofikst stöd i taoismen. Det är svårt att upptäcka detta i dagens Kina, som genom att hålla Konfucius i handen ger människan övertag i det mesta. Därför är nog miljökollaps och finansiell bubbla Kinas största hot. Jag ser att ABF i Stockholm ska genomföra ett seminarium om Harry Martinsson och taoismen senare i höst. Jag gratulerar ABF.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.