Grattis UIK och sjukvårdens kostnader

GRATTIS UIK
Jag vill som en av många bara gratulera UIK som säkrade guldet i eftermiddag. Många lagsporter kan visa upp exempel på hur överlägsna lag stupar på målliljen. UIK har kämpat sig igenom en kämpis serie med en bra spurt. Vilken rivstart för nya UIK-basen Britta Åkerlund förresten. Hon har ett starkt varumärke att jobba vidare med.

SJUKVÅRDENS KOSTNADER
Många i landstinget sitter med den svåra men samtidigt intressanta uppgiften att diskutera prioriteringar mellan olika insatser inom sjukvården. Utifrån ett arbetet inom nästan alla kliniker jämförs nu beskrivningarna av de verksamheter som bedömts minst angelägna dvs lägst prioriterade. Det kallas för horisontell prioritering och kommer att få allt större uppmärksamhet kommande år. Vi måste kunna skapa utrymme för nyheter och angelägna satsningar.

Det finns kostnader som måste lyftas fram och diskuteras. All misshandel som sker både i de svenska hemmen och ute på gatorna är ett viktigt exempel. Knivar, vapen, annat våld går raka spåret in i sjukvårdens kostnader och tränger ut annat som är viktigt. Trafiken är ett annat område, särskilt den härt drabbade motorcykel och skotertrafiken. Naturligtvis är det mänskliga lidandet bakom alla vålds- och olyckshändelser särskilt viktigt att ta hand om. Men allt våld och onödiga olycker tränger undan andra viktiga sjukvårdsinsatser. Låt mig ta två tidningsrubriker från helgen:

– Två svårt skadade efter rattfylleri. På lördagskvällen körde en personbil genom räcket på Lejonströmsbron i Skellefteå och nedför en slänt. I bilen färdades fyra killar i 20-årsåldern. Alla fördes med ambulans till Skellefteå lasarett.

– Flickor offer för sexbrott. Inom loppet av två veckor har två flickor, 15 och 17 år gamla, utsatts för sexualbrott. Polisen misstänker nu att det är samma gärningsman.

Dessa två klipp är ingenting ovanligt. Men i förlängningen finns både lidande och overkligt stora kostnader.

När det faller domar och skadestånd beräknas borde även frågan om skadestånd till tredje man belysas. Det mesta av sjukvårdens kostnader drabbar tredje mans möjligheter till högst normal sjukvård. När vi diskuterar horisontell prioritering ska panoramat inte beränsas till olika sjukvårdsinsatser utan även andra delar av samhället. Jag hoppas på en bred statlig utredning om horisontell prioritering som tar det vidare perspektivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.