Konservativ amerikansk bilindustri slår ut jobb även i Sverige. Men arbetskraften behövs i norr!

Så kom tyvärr det väntade varslet kring Volvo personvagnar. Logiken är enkel när allt färre vill köpa amerikanska bilar. Samtidigt har den amerikanska bankkrisen gjort att bil- och lastbilsköpare inte får loss pengar från bankerna för att betala sina beställningar. Volvo lastvagnars VD Leif Johanssen beskrev förra veckan att augusti varit all-time-high medan september sjönk tvärt. Det finns allså köpare men inga likvida pengar. I detta perspektiv spelar exempelvis det svenska transportstödet ingen som helst roll.

Alltså är den konservativa amerikanska bilindustrin det största problemet för våra svenska bilfabriker. Det bästa som skulle kunna hända är att Volvo PV fick kinesiska ägare och en injektion för en snabb utveckling av nya, miljövänliga bilmodeller. De asiatiska marknaderna har tagit över den amerikanskas roll.

Den kinsesiska marknaden är onekligen den största drivkraften bakom den starka utvecklingen inom vår egen gruvnäring, metallinudstri, skogen, infrastruktur m.m. Arbetskraften behövs i Norrlands inland men nya former och arbetsuppgifter. usten får en ny roll när det gäller att stötta arbetsmarknaden i inlandet istället för att fånga upp en utflyttningarna. Återflyttningen från utbildningsorterna inkl universiteten i Umeå och Luleå behövs än mer för att klara en allsidigare arbetsmarknad i exempelvis Gällivare, Glommersträsk, Västerbottens inland.

Den nya verkligheten har kommmit snabbt och starkt. Jag undrar var de forskare finns som kan hjälpa oss att skapa modeller för nya scenarier för utvecklingen i norr? Samhällsforskare, ekonomer, geografer, ingenjörer m.fl. Detta skulle kuna vara en fråga för Region Västerbotten. Det måste finns makt- och kraftcentra runt om i Norrland. Forskare och politiker måste vända på kepsen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.