Går det förbättra gastronomin vid Umeå Universitet?

Igår kväll besökte jag måltidens hus i Grythyttan. Guide var självaste Carl Jan Granqvist. Han visade och berättade med stor finess. Nu på fredag spikas den sjunde doktorsavhandlingen vid Grythyttan, som är en filial till nya Örebro Universitet. Måltidens hus har verkligen lyckats under de 15 år som gått sedan starten. De har lyckats lyfta fram det mesta vardagliga – måltiden, upplevelsen och sinnesupplevelsernas betydelse.

Förre rektorn vid Umeå Universitet Sigbritt Franke gjorde ett starkt försök att lyfta gastronomin även vid Umeå Universitet. Tyvärr har utvecklingen inte hängt med det som hänt vid Grythyttan. Maten och måltiden är en självskriven del av vår kultur och kan därför vara ett vinnande tema inför kulturhuvudstadssatsningen 2014. Jag är själv intresserad av att få kolla läget om gastronomin i Umeå, forskningsläget och framtidsambitionerna.

Både professuren och kontakterna med restaurangnäringen kan utvecklas utifrån vår nordliga mattradition. Får jag avsluta bloggen med frågan: Går det förbättra gastronomin vid Umeå Universitet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>