Dags att byta Norrlandsbild

Jag deltar i centerpartiets konferens Norrlandsoffensiven i Lycksele. 120 deltagare från alla fem norrlandslänen diskuterar just nu en ny norrlandsbild. Det frodas en ganska grundlös och kanske gemen bild av Norrland som bidragstagare, lägre andel som jobbar, hög arbetslöshet mm. Alltså allmänt deppigt.

Utifrån SCBs offentliga statistik visar utvecklingen under de senaste åren. Företagandet, förvärvsintensitet, inflyttningsströmmarna visar något helt annat. Senare år är både tillväxten hög i framförallt inlandskommunerna samtidigt som arbetslösheten är rekordlåg. Basnäringarna expanderar och är mer oberoende av finasiella kriser än de verkstadsnäringar som just nu har betydande svårigheter.

Det utvecklas en ny inomregional balans i Sverige. Utlandsinflyttningarna slår just nu rekord. Det är så pass stor inflyttning till norra sverige – drygt 300 000 personer under 10 år – att endast med små förskjutningar åt rätt håll kan vända den negativa befolkningsutveckling som många kommuner lever med. Det kommer att hända om arbetstillfällen, antalet nya företag och den låga aktivitetn inom servicesektorn fortsätter öka. Företagsklimatet är fortfarande förfärligt lågt i de flesta norrlandskommuner.

Alltså: Dags att byta Norrlandsbild. Både hos oss själva och övriga Sverige och Europa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>