Vi borde få dela upp vår röst i kommunvalet!

Många av oss känner och engagerar oss för många olika platser. Även om jag bor i Kasamark och är mantalsskriven i Umeå kommun så klappar hjärtat lite extra för gamla Nordmaling, Vilhelmina, Skellefteå och Fleurie i Frankrike.

Nordmaling är självklar – där har jag vuxit upp, där finns jaktmarkerna. Vilhelmina därför att jag ägnat många års fritid, arbete, utgifter, resande i Vojmådalen. Skellefteå därför att jag bott i stan och fortfarande håller på AIK. Fleurie i Frankrike därför jag riktigt gillar landskapet och Beaujolaisvinet.

När senaste demokratiutredningen var på tapeten föreslog jag att man skulle få dela upp sin kommunröst för att påverka lite på olika ställen. Jag skulle lägga 70% av rösten i Umeå 10% i Nordmaling och Vilhelmina samt 5% i Skellefteå och Fleurie. Det borde gå lösa rent tekniskt och med EU-medlemskapet borde även Europa rymmas i valsystemet.

Om vi hade ett valsystem som gav möjligheten att visa engagemanget på flera ställen då skulle jag rösta ja i Vojmåomröstningen. Vilhelmina måste ta chansen. Vojmån är redan exploaterad. Det är idag en onaturlig å! Men den kan förädlas. Vilhelmina har lyckats förhandla fram ett gynnsamt förslag från Vattenfall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>