Media borde granska och skriva mer om det som görs vid Universitetssjukhuset och universiteten.

I torsdags fyllde Tidningsföreningen Västerbottningen 30 år och firade bl.a. med ett intressant seminarium om regionens utveckling, näringsliv och media. Papperstidningen överlevnad i en tid av internetupplagor och bloggande? Regionen och näringslivet behöver verkligen tidningarnas granskning och beskrivning. Har vi bara några få drakar blir månfalden lidande. Runt Göteborg har det statats nya lokaltidningar de senaste åren! Inte minst kulturutskottets ordförande Siv Holma (v) från Kiruna slog ett slag för mångfalden, pressstödet m.m.

I i ett Sverige-perspektiv har Umeå en del problem. Även om forskarna vid fakulteterna citeras runt världen är det sämre med rapporteringen till befolkningen och tisdningsläsarna.
Jag har själv deltagit i en kulturstudie som snart ska redovisas av universitetssjukhusen i Umeå, Uppsala, Karolinska, Linköping och Örebro. I detta sammanhang leder Uppsala och Uppsala Nya Tidning överlägset när det gäller att berätta om forskning och intressanata projekt.

Jag tog upp frågan vid seminariet i torsdags. Lars Weinehall berättade idag om ett inslag om minnesforskning på text-tv och han kände igen Betulaprojektet i Umeå och Västerbotten. Inget stod om Umeå. Den välkände minnesforskaren Lars-Göran Nilsson, tidigare Umeå, medverkar i en utmärkt intervju i Svenska Dagbladet. Men inte heller där står att allt arbete som görs i Umeå. Lars Nyberg är ju en internationell toppforskare som tagit vid i Umeå.

Exemplet illustrerar tydligt problemen. Våra media har en stor betydelse för all nyhetsrapportering. Många nyheter har stor betydelse för regionen men då måste nyheterna komma ut. Jag skulle kunna se ett projekt med media, universiteten, näringslivet och regionen som partners för att bredda och fördjupa rapporteringen. Alla skulle vinna på det. Det gäller även att intressera unga att syssla med vetenskaplig jounalistik liksom om branscher och näringsliv. Med det gamla måttot ‘Gräv där du står’ kan vi komma långt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>