Kommunfullmäktige innehåller massor av frågor!

Umeå kommunfullmäktige har under många årtionden präglats av en livlig debatt. Idag finns 18 olika interpellationer och enkla frågor på föredragningslistan. Dessutom kommer alla partier att ställa upp bakom en motion som ger medborgarna rätt att väcka frågor direkt till kommunfullmäktige. Nu får vi chansen att fördela frågorna till de nämnder som har direkt ansvar för den fråga som ställs och det är bra.

Egentligen lever kommunfullmäktige i skymundan. De allra flesta som bor i Umeå är okunniga om detaljerna bakom hur Umeå kommun fungerar. Detta trots att våra dagstidningar och etermedia innehåller bra rapportering.

Det finns alla anledning att mitt i mandatperioden ta upp en dialog om hur fullmäktiges arbetsformer kan utvecklas. Jag tror att vi kan titta på riksdagens arbetsformer med frågor med dels skriftliga svar, dels visst utrymme för mundtlig debatt. Jag tillhör dem som anser att fullmäktige ska flytta runt i kommunen med något eller några sammmanträden varje år. Det skulle väcka nyfikenhet hos fler än idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>