100 miljoner i kulturhuvudstadssatsning räcker i många år och räcker till mycket!

I dagens VK redovisas resultatet av en gallup bland Umeåbor om vad man tycker om satsningen på 100 miljarder huvudstadsåret 2014. Nu verkar det finnas fler tveksamma än tidigare. Jag tror att många stutsar på att 100 miljoner låter ofattbart mycke pengar. Frågan behöver därför beskrivas och förklaras på ett bättre sätt för att det ska bli möjligt att förstå.

Europeiska kulturhuvudstäder har utsetts alltsedan 1984. Aten var först ut. Dåvarande kulturministern Merlina Mercouri i Grekland startade den stafett som nu hoppas ska landa i Umeå 2014.

För Umeå är det en naturlig fortsättning på mänga decenniers satsningar på folkbildning och kultur. Jag är övertygad om att det hela tiden bidrar till att göra Umeå och Västerbotten en bättre plats att leva och verka på för alla människor. När kommunen fortsätter växa hjälper den breda kulturen till med att skapa ett mjukare samhälle. Allt detta ställer umeborna upp på. Det har resulterat i att det satsas mer resurser inom kultursektorn än i de flesta andra kommuner. Folkbildning, kulturföreningar, barnkulturen, teater, muskik m.m.

När människor läser att det ska satsas 100 miljoner på kulturhuvudstad 2014 kan man möjligen få intrycket att det ska braka loss en jättefest för 100 miljoner. Verkligheten är en annan.

Det som satsas redan idag på bibliotek, folkbildning, musik, norrlandsoperan, museet, kulturförningar, hantverk, teater och allt annat är redan mycket, mycket mer än 100 miljoner. De extra 100 miljoner som vi hoppas kommunen ska lägga till inför 2014 ska räcka i fem år, 2011 – 2015. Dessutom kommer Umeå att kunna tredubbla den egna satsningen nr kommunen får uppdraget att bli Sveriges kandidat 2014. Resten av resurserna kommer från svenska staten, EU, sponsorer, publikintäkter m.m.

Hur mycket är 100 miljoner? För en människa ofattbart mycket. För kommunen en tiondel av alla investeringar som planerats i år 2008. Eller 80% av inkomstena från Stornorrfors under ett enda år. Eller 80 % av kommunens överskott varje år de fyra senaste åren. Jämförelsen hjälper oss till en bättre bild av storheten i siffrorna och därmed blir summan lättare att begripa.

Jag är verkligen övertygad om det är mycket bra använda resurser för Umeå och Norra Sverige. Det skapar engagemang, upplevelser och jobb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>