Om branden på Ålidhem: Kommunen måste tillsätta en egen katastrofkommitté!

Branden vid Geografigränd är väldigt skrämmande. Brandförsvaret har länge varnat för att många av husen på Ålidem saknat brandväggar på vindsvåningen. En del hus har också fått en extra våning dvs fler lägenheter och större säkerhet på köpet. Nu hände det som inte fick hända: En spridning via ventilation och en vindsvåning utan brandväggar.

En ganska initierad person ringde mig med frågan om hur AB Bostaden skött sina obligatoriska ventilationskontroller? Ja, en av Umeås mest omfattande bränder väcker många frågor.

Här i Göteborg har det just gått 10 år sedan den fruktansvärda branden vid Backaplan på Hisingen. Hela Sverige engagerade sig i de enorma följder den branden fick. Idag lever minnen och erfarenheter. Men trots allt har utvecklingen gått vidare både på Backaplan och hos de drabbade.

Det vi lärde av Göteborgsbranden är att riktigt noggrant följa upp och ställa alla frågor. Alltså inte bara hur försäkringsbolagen sköter sig utan även hur en till synes enkel lägenhetsbrand kunde få så stora konsekvenser. Det är oerhört befriande att ingen människa skadats vid branden. Men många kommer att lida av branden. Umeå kommun måste tillsätta en egen katastrofkommitté för att ge möjlighet att ställa och få svar på alla frågor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>